Denník N

Sulík s Matovičom prežíva, čo avizoval vlani. Desať výrokov, ktoré vykresľujú ich spor

Igor Matovič (vľavo) a Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič (vľavo) a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď mal Igor Matovič vlani skončiť ako premiér, Richard Sulík žiadal, aby neostal vo vláde. SaS vtedy ustúpila. Prinášame desať výrokov, ktoré ilustrujú spor dvoch koaličných lídrov.

Richard Sulík vlani 27. marca rozposlal do médií vyhlásenie, že Igor Matovič by nielenže nemal ostať premiérom, ale vládu by mal úplne opustiť. Spory v koalícii vtedy boli prvýkrát vážne vyhrotené a už vtedy hrozil jej rozpad.

„Strana SaS priznáva, že uvažovať o variante, že Igor Matovič by zotrval vo vláde, bola chyba,“ priznával Sulík a pomohol si známym príslovím, že by to bolo, ako „dostať sa z dažďa pod odkvap“.

Na druhý deň 28. marca ustúpil a SaS súhlasila, že si minister financií Eduard Heger iba vymení funkciu s premiérom Matovičom.

Po vyše roku je koalícia v podobnej situácii – a SaS žiada odchod Igora Matoviča z vlády.

OĽaNO to odmietlo. „Vaša požiadavka je v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie OĽaNO s ňou nesúhlasí a určite nebude hlasovať ani za predčasné voľby,“ píše sa vo vyhlásení hnutia.

Vybrali sme desať kľúčových výrokov, ktoré vykresľujú, ako od vlaňajšej koaličnej krízy pokračovali Matovičove spory s ministrom hospodárstva a predsedom SaS Richardom Sulíkom.

1. Rozbíjač Hegerovej vlády

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie