Denník N

Chcete stranu, no nemáte podpisy? Môže vás to stáť aj 50-tisíc eur

Boris Kollár a Milan Krajniak počas tlačovej besedy, na ktorej oznámili vznik hnutia Sme rodina. Foto N – Tomáš Benedikovič
Boris Kollár a Milan Krajniak počas tlačovej besedy, na ktorej oznámili vznik hnutia Sme rodina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podmienku zberu podpisov pre novú stranu obišiel prebratím existujúceho subjektu nielen Boris Kollár, ale aj Nora Mojsejová či Marian Kotleba. Ako krajnú možnosť ju spomína aj Eduard Chmelár a jeho hnutie SEN.

Poslucháči Fun rádia to dnes vedeli prví. Nová strana majiteľa tejto stanice Borisa Kollára sa bude volať Sme rodina. Kollár síce v pondelok tvrdil, že zábavné rádio nebude využívať na politiku, no v rannej šou Juniora a Marcela mu reklamu aj tak urobili.

„Táto súvislosť mi nenapadla a ani som tomuto faktu nevenoval pozornosť,“ vysvetľoval to neskôr moderátor Marcel Forgáč na Facebooku. „Spravodajský blok je úplne mimo našu kontrolu. Ale čo sa stalo, stalo sa – je mi to ľúto. Celý svoj profesionálny život sa striktne vyhýbam politike.“

Video: Boris Kollár sľubuje chrániť svoju rodinu, ale aj vašu
autor: Martina Pažitková

Treba 10-tisíc podpisov

Štandardne by nová strana mala vzniknúť tak, že prípravný výbor vyzbiera minimálne 10-tisíc podpisov a požiada ministerstvo o registráciu. Úradníci preveria podpisy, pri ktorých po novom treba mať aj číslo občianskych preukazov, a ak všetko sedí, stranu zapíšu a smie sa zúčastniť volieb.

Kollárov nový subjekt tento postup obíde. Strana vznikne z málo známeho regionálneho hnutia Náš kraj, ktoré malo svoju základňu v Prešovskom kraji a pri jeho vzniku stáli napríklad rusínske občianske združenia, ale aj politológ Alexander Duleba.

Teraz stranu od jej dnes už bývalého predsedu Milana Mňahončáka prebrali autori webu Konzervatívny výber Peter Pčolinský a Milan Krajniak, ktorí majú podobne ako Kollár odmietavý postoj k utečencom. Kollárove názory zverejňovali už skôr – rozhovor s podnikateľom patril k ich najčítanejším textom.

Pčolinský sa stal štatutárom strany Náš kraj v pondelok a v utorok dostalo ministerstvo vnútra žiadosť o zmenu názvu na Sme rodina.

Milan Krajniak, Boris Kollár, Rastislav Holúbek a Peter Pčolinský počas tlačovej besedy na ktorej oznámili vznik hnutia Sme rodina. foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Krajniak, Boris Kollár, Rastislav Holúbek a Peter Pčolinský počas tlačovej besedy, na ktorej oznámili vznik hnutia Sme rodina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hnutie 300 boj nevyhralo

Prečo si Krajniak s Pčolinským nevybrali štandardný postup? Obaja už v januári ohlásili plán na vznik nového Hnutia 300, v názve inšpirovaného sparťanskými bojovníkmi, ktorí v roku 480 pred Kristom bojovali v bitke pri Termopylách proti Peržanom. Krajniak vtedy tvrdil, že nechcú vládnuť, ale na vládnutie dohliadať.

„Verejne vyhlasujem, že sa vopred vzdávam práva byť ministrom, štátnym tajomníkom a štátnym úradníkom,“ dušoval sa Krajniak. Aj všetci ostatní z hnutia sa mali stať v prípade zvolenia len poslancami parlamentu; ministrov vlády chceli vyberať verejným výberovým konaním.

Začali aj so zberom podpisov, ktoré pred časom odovzdali ministerstvu vnútra. Tam však narazili. Úradníci, podobne ako hnutiu SEN Eduarda Chmelára, časť podpisov neuznali a hnutie zaregistrovať odmietli.

„Prípravný výbor Hnutia 300 predložil celkovo 11 152 údajov pre zoznam občanov, ktorí súhlasia s tým, aby hnutie vzniklo,“ vysvetľuje ministerstvo vnútra vo svojom stanovisku. „Kontrolou údajov sa zistilo, že počet predložených podpisov sa po odčítaní neplatných hlasov znížil pod zákonom ustanovenú hranicu.“

Pčolinský začal pred dvoma mesiacmi sondovať u Mňahončáka z Nášho kraja, či so svojou stranou mieni kandidovať vo voľbách. Vtedy to vyzeralo, že áno, a Mňahončák Pčolinského odmietol. Keď však nedávno zistil, že jeho spolustraníci nezohnali peniaze, a pridali sa k tomu zdravotné problémy, názor zmenil. Pčolinskému odkázal, že strana je k dispozícii.

Za koľko? „Predať sa môže charakter alebo nejaká vec,“ odpovedá Mňahončák na otázku, či za to dostal nejaké peniaze. „Ja som tú stranu nekupoval, takže som ju nemohol ani predať.“ To isté tvrdí aj Kollár.

Krajniak dnes povedal, že nie je dôvod, aby web Konzervatívny výber nefungoval aj po tom, ako vstúpil do politiky. „Konzervatívny výber zverejňuje spravodajský servis TASR, to bude aj naďalej. Ja budem svoje názory publikovať v rubrike Názory. Nie je dôvod, aby Konzervatívny výber neexistoval naďalej.“

Eduard Chmelár (vpravo). Foto - TASR
Eduard Chmelár (vpravo). Foto – TASR

Chmelárov SEN zatiaľ snom

Problémy s registráciou má aj hnutie SEN. Ešte v októbri síce predložili petíciu, na ktorej bolo asi 11 500 podpisov, úrady však pri kontrole stovky z nich neuznali. Hlavná tvár hnutia Eduard Chmelár za tým vidí nielen obštrukcie ministerstva Roberta Kaliňáka zo Smeru, ktorý sa vraj bojí konkurencie na ľavej strane politického spektra, ale aj cielenú sabotáž.

Mnohé hárky s podpismi, ktoré im poslali sympatizanti z regiónov, totiž podľa Chmelára obsahovali čísla neplatných občianskych preukazov. Tie potom ministerskí úradníci vyradili. „To nebolo, že sa niekto pomýlil, keď odpisoval číslo svojho občianskeho,“ tvrdí.

„Tam bolo množstvo ukradnutých a skartovaných preukazov. Môžem sa len pýtať, kto jediný v tejto krajine má k takýmto údajom prístup.“

Podpisy začali zbierať znovu a dnes by ich už mali mať dostatok. No keďže v decembri by sa mali registrovať kandidátky do parlamentných volieb, je možné, že registráciu aj tak nestihnú. Musia totiž rátať s 15-dňovou lehotou, ktorú majú úradníci na kontrolu podpisov. Časová rezerva je teda malá.

„Radíme sa, čo ďalej,“ hovorí Chmelár. „Prebratie existujúcej strany je však krajná možnosť – nie som veľkým priateľom tohto variantu. Od začiatku sme do politiky chceli ísť čisto; prevzatie inej strany sa mi nepáči. Podmienky, ktoré si dávajú, by boli pre nás ústupom z istých princípov. Navyše nám nejde o to, za každú cenu si zakandidovať.“

SEN rokoval s viacerými existujúcimi stranami, no menovať ich nechcú. Niektoré si za spojenie žiadali miesta na kandidátke, iní dokonca otvorene povedali, že by Chmelárovi stranu predali.

Koľko stojí stará strana?

„Mal som ponuky od dvoch takýchto strán a odmietol som ich,“ vraví Chmelár. „Jednak na to nemáme, a jednak, keď nejaký človek z takejto strany kšeftuje už teraz, tak čo by robil v politike?“

Chmelár zároveň potvrdzuje, že sumy, ktoré od nich za prebratie existujúcej strany žiadali, sa pohybovali od 25- do 50-tisíc eur.

Líder hnutia SEN dodáva, že získať 10-tisíc podpisov je dnes ťažšie. Pred zmenou volebných kódexov v tomto volebnom období sa čísla občianskych preukazov na petíciu za vznik strany uvádzať nemuseli. „Stáva sa nám, že ľudia prídu a povedia: ‚Toto rád podporím.‘ No keď si od nich vypýtame občiansky preukaz, spýtajú sa: ‚Načo? Ten vám teda nedám!‘“

Poslednými zaregistrovanými stranami sú zatiaľ SKOK! Juraja Miškova a Šanca Evy Babitzovej. Naopak, ministerstvo vnútra tento rok odmietlo do zoznamu strán zapísať Socialistickú stranu Slovenska, ktorú chcel založiť bývalý člen Hnutia za demokratické Slovensko a minister Vladimíra Mečiara Jozef Kalman.

Kotleba aj Mojsejová

Pomocou prevzatia a premenovania starej strany skúšali vo voľbách preraziť už viacerí. Len vďaka tomuto triku sa parlamentných volieb v roku 2010 zúčastnil súčasný banskobystrický župan Marian Kotleba. Jeho priaznivci predtým mesiace zbierali podpisy za vznik strany Naše Slovensko.

Keď ich mali takmer dosť, server Aktualne.sk upozornil, že strana s týmto názvom už existuje, a ministerstvo by ju teda zaregistrovať nemalo. V tom čase však už Kotlebova pravá ruka a súčasný zástupca riaditeľa úradu banskobystrickej župy Rastislav Schlosár spolu s ďalšími priaznivcami dokázal ovládnuť malú Stranu priateľov vína.

Zakrátko ju premenovali na Ľudovú stranu sociálnej solidarity a neskôr na Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorej tento týždeň ešte k názvu pridali meno Kotleba.

Podobne sa koncom roka 2011 k vlastnej strane dostala aj košická podnikateľka Nora Mojsejová, neskôr obvinená z daňových podvodov. Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej vznikla premenovaním kedysi vládnej Aliancie nového občana (ANO) Pavla Ruska.

Rusko vtedy tvrdil, že od Mojsejovej peniaze za prevedenie strany nechcel. „Boli tam len nejaké veci, ktoré bolo treba v mene strany zaplatiť,“ povedal. ANO by vraj odovzdal komukoľvek, Mojsejová však prišla prvá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie