Denník N

Pozemky za krémy, granuly alebo plastové okná. V Smere vedia, kde sú diery v zákone

Prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede Richard Kmeť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede Richard Kmeť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Manželka okresného predsedu Smeru v Dunajskej Strede Richarda Kmeťa kšeftovala s poľnohospodárskou pôdou tak, že ju zamieňala za krémy na tvár, granuly pre psov alebo plastové okná. Využila dieru v zákone, ktorý zakazuje s pôdou obchodovať. Kmeť je zároveň prednostom okresného úradu.

Pôda je niečo nenahraditeľné a poľnohospodárska pôda je úplne spojená s témou potravinovej bezpečnosti, hovoril v septembri v TA3 premiér Robert Fico o tom, že by v budúcnosti túto pôdu rád ochránil ústavným zákonom ako vodu.

Ešte predtým prijali jeho poslanci novelu zákona, aby zabránili kšeftom s poľnohospodárskou pôdou. Tú nejde len tak ľahko predať, najprv ju treba ponúknuť poľnohospodárom cez špeciálny register. Špekulanti však tento zákaz obchádzali zámennými zmluvami, na ktoré pôvodný zákon nemyslel. Od 1. augusta už špekulatívne zámeny nie sú možné.

No rodina okresného predsedu Smeru a prednostu okresného úradu v Dunajskej Strede Richarda Kmeťa na poslednú chvíľu stihla vymeniť pôdu za krémy, granuly pre psov alebo plastové okná.

Smer chráni pôdu, žena jeho funkcionára zem vymenila za granuly a krémy
autor: Martina Pažitková

Dvesto krémov za 400 hektárov

Moja manželka môže bez diskriminácie podnikať, je to problém, že je majiteľkou firmy? Určite to bolo v súlade so zákonom. Čo zákon dovoľoval alebo dovoľuje, tak v rámci toho boli spravené tieto zmluvy, obhajuje celý kšeft Kmeť.

Na jeho začiatku je 400 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá patrila obci Veľké Dvorníky. Ide o prvú dedinu za Dunajskou Stredou, na jej kraji vyrástla vilová štvrť, kde býva aj samotný Kmeť s manželkou.

V roku 2013 predal vtedajší starosta Dvorník Ernest Tóth z SMK pôdu za 20-tisíc eur firme Ekom Plus, ktorej konateľom je Ernest Szomolai. Cenu, asi 60 centov za štvorcový meter, určil znalecký posudok. Pôdu predali bez akýchkoľvek tiarch, hoci zastupiteľstvo pri schvaľovaní v uznesení napísalo, že účelom predaja je spoločné podnikanie obce a Szomolaia, a ak sa neuskutoční, tak Szomolai má pôdu do troch rokov vrátiť. Na liste vlastníctva však žiadna ťarcha nebola. Szomolai pôdu nevrátil a ďalej s ňou obchodoval.

Dom prednostu okresného úradu v Dunajskej Strede Richarda Kmeťa vo Veľkých Dvorníkoch. Na okne je nápis Kozmetický salón. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dom prednostu okresného úradu v Dunajskej Strede Richarda Kmeťa vo Veľkých Dvorníkoch. Na okne je nápis Kozmetický salón. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tesne predtým, ako novela zákona poslancov Smeru zakázala zámenné zmluvy s poľnohospodárskou pôdou, ju Szomolai zamenil so spoločnosťou M.E.R., s. r. o. manželky Richarda Kmeťa za 200 kusov kozmetických krémov luxusných značiek Guinot a Mary Cohr.

Ponúkli mi krémy, ktoré boli pre mňa cenné a vedel som ich ďalej predať, hovorí Szomolai na to, prečo vymenil pôdu za krémy. Odmieta, že by išlo o fiktívne zmluvy. To, čo nie je v zákone zakázané, je dovolené, hovorí. Krémy podľa neho mali podobnú hodnotu ako pôda ocenená znaleckým posudkom. Podľa neho by jeden krém stál 100 eur, za takú cenu sa niektoré z nich na internete aj predávajú. Pôda má však už dnes oveľa vyššiu cenu.

Predal som ich ďalej, mal som obchodného partnera, ktorý obchoduje aj s takýmito vecami, hovorí Szomolai o krémoch. Kontakt na daného partnera odmieta poskytnúť, nechce povedať ani jeho meno. Nemal som o pozemky záujem, hovorí a na výmene za krémy nevidí nič podozrivé.

Celý pozemok je rozdelený na šesť rôznych parciel. Tri z nich stále vlastní firma Kmeťovej manželky. So zvyšnými tromi firma ďalej obchodovala. Deviateho júla 2015 M.E.R. zamenila jednu parcelu s podnikateľom Ľudovítom Kulcsárom. Za 200 hektárov získala tisíc kusov desaťkilogramových balení granúl pre psov.

Jednu parcelu M.E.R. zamenila s firmou Nea-Plast EU podnikateľa Silvestra Németha za desať kusov plastových okien.

M.E.R. ďalej obchodovala aj s granulami. Od podnikateľa Imricha Domonkosa za ne dostala ďalší pozemok.

Pozemky vo Veľkých Dvorníkoch pri Dunajskej Strede. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozemky vo Veľkých Dvorníkoch pri Dunajskej Strede. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stavebné stroje na scéne

Stavebné pozemky na okraji Veľkých Dvorník sa teraz predávajú za približne 30 eur na meter štvorcový. Ich cena je tak 50-násobne vyššia, ako je cena ornej pôdy. Tá, ktorú získala Kmeťova manželka a ďalej ju zamieňala, je v katastri stále zapísaná ako orná. Obecné zastupiteľstvo už však rokovalo o tom, že by sa aj na nej mohlo stavať. Chceme sa rozvíjať, bude sa tam stavať, hovorí terajší starosta Ján Urögi. K zámene pozemkov sa nechcel vyjadriť. Polícia ma poprosila, aby som k ničomu nič nehovoril, vraví. Prípad sa už podľa neho vyšetruje.

Po pôde už dnes jazdia stavebné stroje, ktoré majú logo spoločnosti Szomolaia Ekom plus. Pripravujú vraj cestu. V jednej z nových víl bývajú aj Kmeťovci. Obyvateľmi dediny sa podľa starostu stali len nedávno.

Manželka, ktorá získala pôdu za krémy, má na okne ceduľku o tom, že v dome prevádzkuje aj kozmetický salón, na zvonenie však nikto neotvára.

Dunajská Streda. Pozemky vo Veľkých Dvorníkoch. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dunajská Streda. Pozemky vo Veľkých Dvorníkoch. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kmeť: Je to v súlade so zákonom

Toto je určite niečo, za čo ste dostali zaplatené. Čo s tým mám spoločné ako okresný predseda Smeru a prednosta okresného úradu? pýta sa Kmeť v telefonickom rozhovore. Čo zákon dovoľoval alebo dovoľuje, tak v rámci toho boli spravené tieto zmluvy, hovorí. A hoci tvrdí, že transakcia je záležitosť jeho manželky, pozná jej podrobnosti, aj to, za akú cenu bývalý starosta pozemky predal.

Na základe dohody môže byť, že moja manželka kúpila alebo zamenila pôdu za tovar, ktorý bol súčasťou zámennej zmluvy. Hľadáte niečo, kde nie je nič. Robilo sa to štandardne. Dohodli sa, že zámena prebehne, že jeden dá krémy a druhý dá pôdu, kde je tu problém? Veď je sloboda obchodovania. Cenu si určia dve firmy medzi sebou, hovorí Kmeť s tým, že raz niekto zarobí, inokedy nie.

Videl niekedy 10-tisíc kilogramov granúl na vlastné oči? Kde ich skladovali? Nie som zástupca M.E.R., s r. o., odpovedá.

Pozýva zároveň do Dunajskej Stredy na osobné stretnutie. Ak sa chcete dopátrať pravdy, bol by som najradšej, keby ste prišli a dal by som vám podklady.

Keď sme však prišli, nepustil nás ani do kancelárie. Ak sa ma chcete pýtať iba na obchody súkromnej firmy, nemám k tomu čo povedať, hovorí v miestnosti svojej sekretárky. Manželka Eva je podľa neho ochotná odpovedať na otázky e-mailom.

Obchody, ktoré tvoria objekt vášho záujmu, nebudem nijako komentovať najmä preto, že ide o obchody už uzavreté, z ktorých každý má popri spoločnosti M.E.R., s r. o. aj iného účastníka s právami, ktoré pre neho z tohto vzťahu vyplývajú a ktoré sa musia rešpektovať, napísala Kmeťová. Navyše, mám za to, že narábate s informáciami, ktoré nie sú objektívne a tieto sú o to viac spôsobilé poškodiť meno a dobrú povesť spoločnosti M.E.R., s r. o.

Kmeťová dodala, že nerozumie, prečo sa Denník N zaujíma práve o majetok M.E.R., s r. o. Môžem vás ubezpečiť, že spoločnosť M.E.R., s r. o. nadobudla všetok svoj majetok legálne bez ohľadu na to, či k tomu došlo na základe kúpnej, darovacej alebo inej zmluvy, rozhodnutím štátneho orgánu alebo na základe iných skutočností ustanovených zákonom.

Prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede Richard Kmeť. Foto N - Tomáš Benedikovič
Prednosta okresného úradu v Dunajskej Strede Richard Kmeť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer mlčí

Keď Smer navrhol obmedzenia pre zámenné zmluvy, odôvodňoval to práve kšeftami, keď sa lukratívna pôda zamieňa za zjavne menejcenné veci. Katastrálnym odborom sú predkladané na vkladové konania desiatky zámenných zmlúv, kde sa poľnohospodárske pozemky zamieňajú za hnuteľné veci alebo ktorými sa síce zamieňa pozemok za pozemok, ale v úplne neprimeraných výmerách, až v rozsahu hektáre za metre štvorcové, čo svedčí o snahe obchádzať ustanovenia tohto zákona, podotkli v dôvodovej správe k novele zákona poslanci Smeru Magda Košútová, Tibor Lebocký, Ľubomír Martinák, Svetlana Pavlovičová, Richard Puci a Marián Záhumenský.

Nie sú práve Kmeťovci takíto špekulanti a neprekáža to Smeru?

Je to neseriózne, nemal im to ani kataster zapísať, myslí si jedna z predkladateliek novely Magda Košútová. Katastre však takéto zmluvy zapisovali. Bohužiaľ, preto sa tá novela robila. Košútová, ktorá je z Trenčína, hovorí, že Kmeťa vôbec nepozná, no v prvom rade by mal vyvodiť zodpovednosť sám voči sebe. Podľa nej by sa tým mali zaoberať ľudia v strane, ktorí sú na to určení, vrátane okresnej rady. Ja by som takú zmluvu neuzatvorila, dodala.

Hovorkyňa strany Ľubica Končalová ani hovorca premiéra Erik Tomáš na otázky neodpovedali. Nereagovala ani krajská šéfka Smeru v Trnave Renáta Zmajkovičová a mlčí aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý Kmeťa v roku 2012 navrhol do funkcie prednostu. Schválila ho vláda.

Je to štandardná výmena, ktorá prichádza s výkonnou administratívou. Patrí to štátu. Myslím, že ani bývalá koalícia sa za to nijako falošne neskrývala, jednoducho toto je politická nominácia, komentoval vtedy odvolanie a schválenie nových prednostov Kaliňák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie