Denník N

Vývoj bojov (132. deň): Čo bežní Rusi píšu o slovenskej pomoci Ukrajine – pripomínajú nám Tisa a volajú po pomste

Slovenský vrtuľník Mi-17. Presne také sme poslali Ukrajine. Foto - Wikimedia
Slovenský vrtuľník Mi-17. Presne také sme poslali Ukrajine. Foto – Wikimedia
  • Ako v Rusku vnímajú dodávku našich zbraní ich nepriateľovi.
  • Rusi ďalej útočia, teraz chcú Siversk a Bachmut.
  • Smutná správa pre slobodomyseľných Bielorusov.
  • Mapy dňa – pri Chersone veľa horelo a  čo nové na juhu.
  • Videá dňa – českí dobrovoľníci zajali dva ruské tanky; ako sa nabíja nemecká húfnica PzH 2000; pod dlhšom čase lietajúca tanková veža; ukrajinská protivzdušná obrana verzus ruská strela s plochou dráhou letu; ruské posily; Rusi zverejnili „dôkaz“, že zničili HIMARS.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 5. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ako v Rusku vnímajú dodávku našich zbraní ukrajinským obrancom. Z čerstvého prieskumu centra Levada vyplýva, že vojnu na Ukrajine podporuje 75 percent Rusov. Vo vekovej kategórii 55+ dokonca 83 percent.

Týmto číslam sa nedá stopercentne dôverovať, pretože u časti Rusov môže zohrávať úlohu strach a niektorí sa za fanúšikov Putina môžu pred neznámymi anketármi označiť, aj keď ho v skutočnosti nepodporujú. Napriek tomu sa dá konštatovať, že väčšina Rusov ničenie Ukrajiny a zabíjanie civilistov podporuje. Nevyhnutne si museli všimnúť aj dodávky zbraní zo Slovenska a z Česka.

Žáner „čo napísali čitatelia v diskusii pod článkom“ by nemal mať v slušných novinách priestor. Nasleduje výnimka, ktorá ponúka pohľad do hláv návštevníkov ruského military servera Topwar.

Po prvé preto, že vzhľadom na výsledky prieskumov sa ich názory nedajú odbiť tvrdením, že ide iba o ukričanú menšinu. Po druhé preto, že ide o ľudí so záujmom o históriu vojen a zbrane, preto by hypoteticky mohli mať dosť vedomostí, aby boli schopní pri tejto téme racionálnejšieho úsudku. Lenže nie sú. Sem-tam sa síce ozvú triezve hlasy a je ich viac ako na začiatku vojny, ale celkový obraz je, že kremeľská propaganda Rusov pripravila o rozum.

Najnovším príkladom je článok o dodávke slovenských vrtuľníkov Mi-17. Topwar zverejnil neutrálny, hoci nepresný text o tom, že po prvej várke štyroch Mi-17 a jedného Mi-2 sme Ukrajine poslali ďalšie Mi-17. Nie je to pravda. Rusi sa nechali pomýliť nedeľňajšou reportážou televízie Joj, ktorá ukázala dodávku z minulého mesiaca.

To podstatné sa však odohralo pod článkom. Prakticky zakaždým, keď sa objavia správy o dodávkach techniky zo Slovenska alebo z Česka, nám Rusi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie