Denník N

Vulgárny neschopák a zástanca neliberálnej demokracie? Nevadí, hlavne ak my máme kontrolu nad maternicami

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bolsonara spája s Trumpom vulgárny sexistický slovník, pohŕdanie ženami či pohŕdanie demokratickými inštitúciami.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro síce vyhlasuje, že neverí prieskumom verejnej mienky, a teda ani tomu, že jeho popularita medzi voličkami pred októbrovými voľbami prudko klesá, ale správa sa presne tak, ako by konal niekto, kto by chcel ženám alebo istej ich časti zalichotiť.

Bolsonaro či niekto v jeho predvolebnom tíme správne identifikoval, že on sám ako vulgárny macho, ktorý ženy popudil ešte aj tým, ako sa vysmieval z covidu aj očkovania, nie je vhodný kandidát na obrusovanie hrán.

Do arény tak vstúpila jeho podstatne mladšia a kultivovanejšia manželka Michelle. Tá má okrem uhladenejšieho vystupovania či sympatického faktu, že plynule ovláda posunkovú reč a niekedy do nej tlmočí aj na verejných podujatiach, ešte jednu obrovskú výhodu.

Michelle je oddaná veriaca, rovnako ako Bolsonaro (pôvodne katolík) členka stále silnejúceho evanjelikálneho hnutia, ktoré je v istých otázkach ešte konzervatívnejšie ako historicky tradičná brazílska viera – katolicizmus.

Michelle mohlo brazílske obyvateľstvo vidieť napríklad na konci minulého roka, ako takmer v tranze, uplakaná od šťastia oslavovala, keď senát schválil do funkcie sudcu najvyššieho súdu presbyteriánskeho pastora Andrého Mendonçu, ktorý sa tak stal prvým evanjelikálom v tejto súdnej inštancii.

A bol to jej manžel, prezident Bolsonaro, kto povedal, že urobí všetko pre to, aby na najvyšší súd dostal niekoho „hrozne evanjelikálneho“. Ak vám takáto personálna politika pripomína Donalda Trumpa, ktorý na americký najvyšší súd nominoval sudcov a sudkyňu, ktorí tam išli s jasnou ideologickou agendou, nemýlite sa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie