Denník N

Umierame zbytočne a skôr – najmä kvôli politikom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšina nedokonalostí v slovenskom zdravotníctve sa dá v plnom rozsahu pripísať na vrub politikom. No vinníkmi nie sú len oni.

Je len málo krajín, ktorých obyvatelia nie sú nespokojní s kvalitou zdravotníckej starostlivosti. Na Slovensku sú nespokojní pacienti, poskytovatelia, aj poisťovne. Len politici sú ticho. O nich je postarané. Aspoň si to myslia.

Slovenské zdravotníctvo je vážne choré. Konštatujú to laici aj odborníci. Lekári aj ekonómovia. Čo však nie všetci chápu, je fakt, že ak neurobíme rázny zásah dnes, čaká nás ďalšie zhoršovanie situácie vo forme zvýšených nákladov a zníženej schopnosti vyrovnať sa s nimi.

Naša populácia starne. Čoraz viac občanov sa dostáva do veku, v ktorom rastie ich spotreba zdravotnej starostlivosti. Sme chorľavejší. Stúpa výskyt chronických ochorení nákladných na liečbu. Za vyspelými štátmi Európskej únie zaostávame nielen v priemernej dĺžke života, ale aj v dĺžke života v zdraví. Po dosiahnutí veku 65 rokov môže náš občan očakávať len štyri roky života v zdraví.

V Česku osem a v Nórsku dokonca až 15 rokov. Viac rokov života s chorobou znamená ďalšie zvyšovanie nákladov. Nie sme schopní celoplošne poskytnúť starostlivosť na úrovni OECD a to už nehovorím o vyspelých štátoch Únie. Je to smutné. Ak hľadáme vinníka, nedá sa ukázať prstom na vládu pravicovú, alebo ľavicovú.

Tento stav je dlhodobý. A dlhodobo neriešený. To však neznamená, že by sme ho mali akceptovať. Malo by nás poburovať to, že naši ľudia umierajú často zbytočne. Každý rok u nás zaregistrujeme skoro desaťtisíc odvrátiteľných úmrtí. Mali by sme byť nespokojní s tým, že sme menej zdraví ako naši susedia. Že mnohí naši občania (tí čo na to majú) odchádzajú za liečbou – často pochybnou – do zahraničia a nechávajú tam peniaze také potrebné doma. Že naši schopní mladí lekári odchádzajú do cudziny frustrovaní podmienkami doma. To všetko je neprijateľné.

Situáciu naďalej zhoršuje objektívny nárast nákladov. Liečebné aj diagnostické postupy sú efektívnejšie, ale aj drahšie. Ich finančná nedostupnosť ďalej zhoršuje kvalitu starostlivosti. Stav je naozaj vážny. Na tom sa zhodnú experti bez ohľadu na politickú príslušnosť. Skutoční odborníci problémy nielen pomenúvajú, ale navrhujú aj opatrenia na ich riešenie.

Kroky, ktoré povedú k zlepšeniu súčasného stavu, sa dajú rozdeliť do troch kategórií:

Definovať pravidlá a prispôsobiť ich dnešným podmienkam

Celý náš zdravotnícky systém sa pohybuje v hmle nejasných pravidiel. Pacienti majú právo na všetko, ale to všetko nie je definované. Nemocnice nesmú ísť do dlhu, ale keď sa zadĺžia, budú oddlžené. Lekári nesú plnú zodpovednosť za diagnostiku aj liečbu, ale ruky majú zviazané predpismi a finančnými limitmi. Nesmú brať úplatky, ale ich platy sú nastavené tak, že sa počíta s vedľajším príjmom od pacienta. Poisťovne musia preplácať všetky úkony, na ktoré má pacient právo, ale keď ich nepreplatia, tak sa nič nestane.

Kto je na vine? Sto percent zodpovednosti je na politikoch. No ak zostanú v rozhodujúcich pozíciách aj po marcových voľbách, prejde zodpovednosť na občanov. Ak dnes vidíme ich neschopnosť riadiť a neochotu konať v zjavných prípadoch korupcie a znovu ich zvolíme, preberáme zodpovednosť a strácame právo kritizovať. Odobríme neschopnosť a požehnáme korupciu. Tak ako v nedávnej minulosti vodca víťazného hnutia vyhlásil: Je po voľbách, zvyknite si! Teraz prichádza ten čas, keď sa musí ujať slogan: Je pred voľbami, počúvajte! Rovnako, ako postupne (hoci len veľmi pomaly) rastie politická zrelosť našej populácie, musí narastať aj naša ochota zasahovať do vecí verejných. Lebo otázka zdravia sa týka nás všetkých. Ak po voľbách nastúpi garnitúra ochotná zavádzať skutočné zmeny, ktoré prinesú zlepšenie starostlivosti o chorých, pridanou hodnotou bude silný motivačný stimul na zvýšenú starostlivosť o udržanie zdravia. Pohľad na súčasný stav a akceptovanie bezvýchodiskovosti pôsobí depresívne a fatalisticky. Aj tak sa dá. Ale chceme to?

Zmeniť myslenie

Treba sa zamerať na prevenciu, elektronickú a molekulárnu diagnostiku.

Zo starostlivosti o chorobu sa musíme preorientovať na starostlivosť o zdravie! Musíme sa zamerať na udržanie zdravia. Tu nastupuje klient, ktorý zatiaľ nie je pacientom. Občan musí prebrať aktívnu rolu v starostlivosti o svoje zdravie. Musí byť zaangažovaný a motivovaný. Musí byť vzdelaný, plne informovaný, aby bol schopný stať sa aktérom a nie len predmetom v liečebnom procese. Len tak sa môže stať motivovaným partnerom, ktorému netreba nariaďovať, ale radiť, ako sa má o seba starať, aby sa čo najdlhšie udržal v zdraví.

Nie je to nič nové, na Slovensku sa už tento proces začal, potrebuje len viac priestoru. Je potrebný nový prístup k zdraviu. Musíme dokončiť prechod na molekulárnu medicínu a elektronickú diagnostiku. Náklady na novú prístrojovú techniku a jej využívanie nie sú malé, ale ich zaradenie do diagnostického a liečebného procesu zachraňuje životy a v konečnom efekte prináša úsporu.
V tomto prípade sú spolu s politikmi zodpovední aj zdravotníci, pacienti a poisťovne.

Doriešiť financovanie a jeho kontrolu

Niet pochybnosti, že naše zdravotníctvo je chronicky nedofinancované. Na zdravotnú starostlivosť vydávame menej ako polovicu toho, čo vyspelé krajiny Európskej únie. Rozhodne treba nájsť mechanizmus trvalého zvyšovania peňazí pre zdravotníctvo. Lenže nedostatok peňazí nie je tým hlavným problémom.

V Českej republike idú do zdravotníctva po prepočítaní na jedného obyvateľa porovnateľné prostriedky a predsa sú výsledky výrazne lepšie. Preto by iba samotné zvýšenie sumy peňazí pre zdravotníctvo bez zásadne zmenených pravidiel neznamenalo výrazné zlepšenie dnešného stavu. Nové a prísne dodržiavané pravidlá sú nutným prvým krokom. Potrebujeme skutočne nezávislý inštitút kontroly finančných tokov schopný odhaliť korupciu. Okrádanie chorých a starých je hanebné a je prísne trestané aj v najprimitívnejších spoločnostiach. Kedy sme na to u nás zabudli?

Znovu, chýbajú pravidlá, chýba kontrola ich dodržiavania. Chýbajú informácie o potrebe a spotrebe. A čo je veľmi zlé, chýba expertíza v chápaní modernej zdravotníckej starostlivosti. Nové pravidlá musia odrážať nové myslenie zodpovedajúce stavu lekárskej vedy v 21. storočí. Konečne niekto musí nabrať odvahu a verejne priznať, na čo máme a na čo nemáme. Tváriť sa, že o všetko je postarané, je klamstvo. Tí, čo to tvrdia, to dobre vedia.

Stopercentným vinníkom sú v tomto prípade politici. Až do marcových volieb.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie