Denník N

Ale ver vlastným očiam

Ivan Wernisch. Foto - ČT
Ivan Wernisch. Foto – ČT

V minulých dňoch oslávil osemdesiatku bard českej poézie Ivan Wernisch.

Keď mal Ivan Wernisch šesťdesiat rokov, povzdychol si: „Ach běda, mé mládí je zčistajasna pryč, alespoň ty, stáří, mi ještě zůstaň!“ Čas síce neúprosne plynul, ale napriek „stáří“ tento bard českej poézie, ktorý v minulých dňoch oslávil osemdesiatku, toho stihol viac než dosť, vydal viacero zbierok vlastných básní, prekladal a zostavil niekoľko antológií z tvorby zabudnutých autorov.

A hoci sa mu jeho sebaironické prianie, chvalabohu, plní, neodpustil si na jeho adresu bonmot: „Byl jsem na srazu abiturientů, naprosto neznámé stařeny se na mne vrhaly, tvrdily, že jsou moje spolužačky. Až jednou pro mne přijde smrt, bude určitě také tvrdit, že je moje spolužačka.“

Na literárnu scénu vstúpil začiatkom 60. rokov pozoruhodnými knihami Kam letí nebeTěšení, no skutočným zjavením bola zbierka Zimohrádek z roku 1965, ktorá svojou magickosťou, imagináciou a priam hypnotizujúcou atmosférou je dodnes skvostom českej poézie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie