Denník N

Roglič si rameno napravil stoličkou. V cieli som videl jazdcov, ktorí akoby zbadali ducha v uhoľnej bani

Zničený Fabio Jakobsen (Quick-Step – Alpha Vinyl) v cieli 5. etapy na Tour de France 2022. Foto N - Zoran Boškovič
Zničený Fabio Jakobsen (Quick-Step – Alpha Vinyl) v cieli 5. etapy na Tour de France 2022. Foto N – Zoran Boškovič

„Je len otázkou času, kedy sa dostaví víťazstvo,“ vravel mi športový riaditeľ Teamu TotalEnergies Ján Valach pred 5. etapou Tour de France.

Pri predstavovaní tímov na rohu ulíc Boulevard des Cités Unies a Boulevard Emile Dubuisson v Lille si podobný potlesk ako jazdec tohto tímu Peter Sagan vyslúžili už azda iba francúzski jazdci.

Opäť to bola divočina. Pred autobusom jeho tímu tradične hrala rocková hudba, a mediálny šéf tímu Gabriele Uboldi musel odbiť niekoľko novinárov. Peter finalizuje svoju prípravu na etapu. Inokedy.

Tridsiatka fanúšikov čakala na Sagana až do momentu, kým nevyšiel z autobusu, aby vyrazil na štart etapy. Prosím, podpis, prosím, fotku, Peter, prosím, pán Sagan, aj tu… Všetkým vyhovel a až potom odišiel.

Na etapu, ktorá je hazardom – viac než čímkoľvek iným. Na kockách stačí jeden moment, jeden výmoľ, jedna technická nedokonalosť a všetko je preč.

Na triumf na takejto etape musí všetko absolútne dokonale sadnúť, s vecami, ktoré jazdec vie aj nevie ovplyvniť, a navyše musí ideálne prísť aj do cieľa. Na bicykli.

Sagan je známy tým, že chce uspokojiť všetkých fanúšikov. Foto N – Zoran Boškovič
Sagan je známy tým, že chce uspokojiť všetkých fanúšikov. Foto N – Zoran Boškovič
A už potom len vyraziť na etapu, ktorá by mu mala sedieť. Foto N – Zoran Boškovič

Už niekoľko mesiacov sa hovorilo, že toto bude jedna z najzaujímavejších etáp na Tour de France ostatného desaťročia. Tímy, ktoré majú silných ašpirantov na umiestnenie sa v celkovom poradí, sa hnevali.

Toto je bláznovstvo!

Nastal deň, keď všetci jazdci bez rozdielu museli zažiť dlažobné kocky. Klasikári, ako napríklad aj Peter Sagan, sa tu vyžívajú, svojich takmer 80 kilogramov tu vie využiť lepšie ako na L’Alpe-d’Huez. Aj preto vyhral v roku 2018 Paríž – Roubaix.

Ale čo taký Romain Bardet, ktorý má 65 kilogramov? Rovnako ako Tadej Pogačar a Primož Roglič. Thibaut Pinot má dokonca ešte o pár kilogramov menej. Oni pociťujú silu pavé v kostiach, ktoré sa im natriasajú ešte teraz – mnoho hodín po etape.

Po etape, ktorá doručila presne to, čo sľúbila. Videli sme šialené divadlo.

Tajomný vplyv pavé

V konkrétnom novinárskom úseku v cieli 5. etapy sa zhromaždilo približne 20-30 kolegov zo všetkých krajín. V španielčine, francúzštine, nemčine aj angličtine diskutovali o tom, čo sa to deje na obrazovke. Na veľkom televízore, presnejšie na dvoch, aby boli uspokojené všetky oči, bol zapnutý Eurosport.

„Ježišikriste,“ odfúkla si jedna z kolegýň, bola to zrejme Francúzka. Sledovala jeden konkrétny moment, ale mohlo ich byť neúrekom.

Čo trebárs Peter Sagan na zemi? Alebo Wout van Aert, ktorý skončil na zemi a pri honbe za návratom medzi najlepších takmer druhýkrát narazil do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie