Denník N

Gogoľ a Puškin majú svoj domov aj na Ukrajine

Besy v Štátnom divadle v Košiciach 23. septembra 2021. Foto – TASR
Besy v Štátnom divadle v Košiciach 23. septembra 2021. Foto – TASR

Snaha o „derusifikáciu“ Ukrajiny by nemala znamenať rušenie veľkých ruských spisovateľov, ktorých diela a hodnoty prežijú zlé skutky Vladimira Putina.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Zdá sa, že v čase, keď sa ruské invázne sily pokúšajú premeniť Ukrajinu alebo aspoň jej časť opäť na ruskú kolóniu, Ukrajinci majú veľký záujem o dekolonizáciu toponýmie krajiny. Krajina sa už pred rokmi zbavila nespočetných Leninových ulíc, ale teraz sekera „derusifikácie“ zasiahla aj kedysi nekontroverzné postavy ako básnik Alexandr Puškin alebo prozaik Lev Tolstoj.

Čo ti kedy urobil Puškin?

Jedna ukrajinská spisovateľka rozbehla petíciu, ktorá požaduje premenovanie všetkých Puškinových ulíc na Ukrajine na ulice Stephena Kinga, najpredávanejšieho hororového spisovateľa, ktorý od začiatku invázie otvorene podporuje Ukrajinu. Hoci petícia pravdepodobne nezíska 25-tisíc hlasov potrebných na to, aby sa návrhom zaoberal prezident Volodymyr Zelenskij, už dnes prebieha masové premenovávanie všetkého, na čo si spomeniete. V meste Vinnica na strednej Ukrajine je ulica, ktorá donedávna niesla meno ruského básnika Alexandra Bloka, a teraz je ulicou policajných hrdinov. Mestská rada v Kyjive nedávno hlasovala o tom, či by sa malo nahradiť 296 toponým súvisiacich s Ruskom, čo by sa dotklo 6,5 milióna Ukrajincov, a podporila premenovanie niektorých kľúčových ulíc mesta vrátane Ulice Leva Tolstého na Ulicu ukrajinských hrdinov a Puškinovej na Ulicu Jevgenija Čikalenka na počesť ukrajinského nacionalistického vydavateľa, ktorý žil koncom 19. a začiatkom 20. storočia.

Na sieti Telegram funguje dokonca bot vytvorený IT odborníkom Olexandrom Kovalčukom a sarkasticky nazvaný „A čo ti kedy urobil Puškin?“, ktorý v ukrajinčine vysvetľuje, prečo ten či onen ruský kultúrny alebo politický činiteľ nie je hoden pocty, aby po ňom bola pomenovaná nejaká ukrajinská ulica. Puškin strávil 13 mesiacov v exile v Odese a napísal tam časť svojho majstrovského diela Eugen Onegin. To zachránilo odeskú Puškinovu ulicu pred premenovaním, ale bot ho označuje za „ruského šovinistu“, pretože podporoval ruské podmanenie si Poľska a Kaukazu a taktiež nelichotivo zobrazil jedného ukrajinského vodcu z 18. storočia v básni, ktorá oslavovala snahy Petra Veľkého o budovanie impéria.

Imperiálny nástroj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie