Denník N

Už nemal na výber. Britský premiér Boris Johnson končí (päť škandálov, ktoré ho potopili)

Boris Johnson. Foto - TASR/AP
Boris Johnson. Foto – TASR/AP

Nastal čas na seriózneho premiéra. Jeho éra sa mala skončiť už dávno, hodnotia ohlásený odchod Borisa Johnsona britské médiá.

Rozhodnutie, na ktoré sa čakalo príliš dlho.

Tak hodnotia britské médiá aj politici nečakané oznámenie o postupnom odchode Borisa Johnsona z postu premiéra.

Oficiálne to oznámil vo štvrtok popoludní pred svojím sídlom na Downing Street 10. „Proces hľadania nového lídra by sa mal začať hneď,“ vyhlásil s tým, že presný harmonogram jeho odchodu zverejnia neskôr.

Najlepšia práca na svete

„Viem, že niektorým ľuďom sa uľaví a mnohí z vás budú sklamaní. Chcem, aby ste vedeli, aký som smutný, že sa vzdávam tej najlepšej práce na svete,“ povedal. Nateraz končí len ako predseda Konzervatívnej strany a vládu chce viesť, kým sa nenájde nový líder.

Ako dlho to bude, je otázne.

Že svoje miesto na Downing Street prepustí niekomu inému, sa rozhodol dva dni po tom, čo z jeho vlády na protest proti jeho štýlu vládnutia odstúpili dvaja ministri, a nakoniec sa k nim pridali ďalší politici a spustili tak neudržateľnú lavínu odchodov.

Hneď v úvode priznal, že je „zjavnou vôľou“ konzervatívnych poslancov, aby odstúpil. Pripomenul, že pre svoju stranu pred tromi rokmi získal najväčšiu väčšinu od roku 1987.

Zároveň vyhlásil, že je hrdý na to, čo vo funkcii urobil. Spomenul brexit, pandémiu, očkovanie a „líderstvo v otázke vojny na Ukrajine“.

Foto – TASR/AP

Johnson zdôraznil, že v politike nikto nie je „úplne nenahraditeľný“. Je presvedčený, že brilantný systém Konzervatívnej strany „určite vyprodukuje nového lídra“. Tvrdí, že je pripravený mu pomôcť, ako bude vedieť.

Na jeho demisiu zareagovala pozitívne britská libra, ktorej hodnota na trhoch stúpla o pol percenta.

Éra Borisa Johnsona sa podľa Financial Times definitívne končí, hoci pre krajinu by bolo lepšie, keby sa bola skončila oveľa skôr.

Málokto s ním chcel vládnuť

Johnson podľa The Times narazil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rishi Sunak

Svet

Teraz najčítanejšie