Denník N

Edo to zatiaľ nevybavil

Richard Sulík, Eduard Heger a Igor Matovič pri predstavení príchodu automobilky Volvo. Foto - TASR
Richard Sulík, Eduard Heger a Igor Matovič pri predstavení príchodu automobilky Volvo. Foto – TASR

Keď tretí prehráva, dvaja by sa mali prestať biť.

Slovensko zúfalo potrebuje aspoň čiastočnú úľavu. A tá je možná iba odchodom Igora Matoviča z vlády. Áno, jeho prípadný presun do Národnej rady veští iba iné šapito toho istého cirkusu, parlament je však akosi prirodzene arénou excentrikov.

Zo všetkých riešení analyzovaných komentátormi je najreálnejšie to, že spoločne s Matovičom sa po lete „od nás poberie“ aj Richard Sulík. Aj ked to bude voči ministrovi hospodárstva nefér – s ohľadom na jeho výkon vo vláde a najmä na fakt, že bol v prestrelke s úhlavným koaličným partnerom nepomerne častejšie terčom ako strojcom útokov.

Toto pritom nie je primárne spor Matoviča so Sulíkom ani s nikým iným. Nejde o vecné či, prepytujem, názorové rozdiely. Tie by boli do veľkej miery pochopiteľné a najmä by sa dali prekonať. V prvom rade sú však občania tejto krajiny svedkami urputného Matovičovho zápasu so sebou samým. Jeho neovládateľná povaha a z nej vyplývajúce deštruktívne správanie, keď využíva hoc aj podporu ĽSNS, len aby si vydupal svoje, sa stali všeobecne neznesiteľnými.

Inými slovami, Matovič je konštanta, Sulík premenná. Ak bude Matovič a nebude Sulík, bude jeho nepriateľom niekto iný, ktokoľvek.

Po včerajšku sú prekvapujúce najmä tri veci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Komentáre

Teraz najčítanejšie