Denník N

Bolo by pod úroveň prezidentky reagovať na všetko

Slovensko dnes potrebuje vyznávačov demokracie a slušného života. Rýchlo kvasených lídrov sme tu za tridsať rokov mali dosť a veľa po nich nezostalo.

Autor je bývalý predseda SNR

V júni 2022 sa na Postoji objavil rozhovor o pôsobení prezidentky Zuzany Čaputovej na slovenskej i zahraničnej politickej scéne. Rozhovor bol skôr kritický k pôsobeniu prezidentky a odznel tam zároveň názor, ako by také pôsobenie malo vyzerať. Diskusia o tom, čo si predstavujeme pod pôsobením hlavy štátu je, samozrejme, legitímna. Hovoriť o ústavnom vymedzení a napĺňaní prezidentských právomocí je zbytočné, vyjadrím sa teda skôr k politickému pôsobeniu.

Ak hovoríme, že by sme z prezidentky republiky chceli mať líderku, tak jej líderstvo vidím v prvom rade v tom, že je poslednou ústavnou, politickou i spoločenskou garanciou života krajiny. Hovoriť o tom, že by mala aktívne vstupovať do pôsobenia jednotlivých vládnych rezortov, je politicky nekompetentné. Nemá na to ani dostatočný byrokratický aparát, ani finančné prostriedky výkonnej moci, navyše by to, ako to vidíme v Česku, politicky len rozoštvalo spoločnosť. Na tieto účely bola vo voľbách demokraticky zvolená vláda. Prezidentka to má urobiť iba vtedy, ak vláda koná proti základným princípom demokracie.

V novodobých dejinách slovenskej štátnosti si s úctou spomíname na dvoch prezidentov. Prezidenta Kováča, keď sa postavil na odpor voči Vladimírovi Mečiarovi a HZDS, a prezidenta Kisku, keď sa postavil proti Robertovi Ficovi a strane Smer. Čas ukázal, že tieto ich postoje mali historický význam. Ale zmenili títo dvaja prezidenti politické zmýšľanie voličov na Slovensku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie