Denník N

Slovensko má veľké rezervy v disciplíne a nasadení, povedal tréner, s ktorým rokuje Kováčik

Keď sme sa na Francesca Calzonu pýtali našich zdrojov v talianskom futbale, boli prekvapení, že by sa mohol stať trénerom Slovenska.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa po vyhodení Štefana Tarkoviča snaží získať trénera zo zahraničia. Prvým konkrétnym kandidátom, ktorý sa objavil v médiách, bol Čech Ivan Hašek. Momentálne to však vyzerá tak, že adeptom číslo jeden je Talian Francesco Calzona, o ktorom sa až toľko nevie.

V rozhovore pre štvrtkové vydanie Denníka Šport to potvrdil aj Ladislav Jurkemik, člen výkonného výboru SFZ, ktorý v orgáne od februára zastupuje trénerov. Výkonný výbor dal prezidentovi SFZ Jánovi Kováčikovi pred pár dňami mandát, aby s Calzonom rokoval. Podľa Športu by sa mohli dohodnúť už v priebehu tohto týždňa.

Podľa talianskych zdrojov Denníka N je záujem SFZ o Calzonu už dlhodobejší.

Calzona je momentálne asistentom Luciana Spallettiho, ktorý sa počas minulého leta stal trénerom SSC Neapol. Predtým dlhé roky pôsobil ako asistent uznávaného Maurizia Sarriho, a to počas jeho pôsobenia v Neapole aj v Perugii, Alessandrii, Sorente a Empoli. Keď Sarri prešiel do londýnskej Chelsea, Calzona sa stal asistentom Eusebia Di Francesca v Empoli.

Aj keď Calzona pôsobí v talianskom futbale už viac ako dve desaťročia, post hlavného trénera nikdy nezískal. To ho tiež môže motivovať, aby teraz po prvý raz opustil komfort práce vo vlastnej krajine a viedol Slovensko. SFZ získalo odporúčanie na Calzonu od Mareka Hamšíka, bývalého kapitána Slovenska, ktorý v Neapole strávil dvanásť rokov.

Calzona bol vraj vždy „mužom za oponou“ a podieľal sa na vytvorení filozofie „sarrismo“, pomenovanej podľa hlavného trénera Sarriho. Tá pred štyrmi rokmi takmer pomohla Neapolu k víťazstvu v Serie A. Tím s Hamšíkom v strede zálohy získal 91 bodov, stačilo mu to však len na druhú priečku za Juventusom.

Niečo, čo v Taliansku nevideli

Vtedy bol Calzona trénerom číslo dva. So Sarrim však prestal spolupracovať po odchode do Anglicka, dôvod ich sporu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie