Denník N

Sagan? Taký inteligentný cyklista už asi nebude, je aj vzorom v budovaní publicity, hovorí slovinská novinárka

Kate Wagner, cyklistická novinárka venujúca sa najmä slovinskej cyklistike. Foto - Mario Stiehl
Kate Wagner, cyklistická novinárka venujúca sa najmä slovinskej cyklistike. Foto – Mario Stiehl

Je úžasný športovec, ktorý dokáže neuveriteľne pracovať so svojím telom, hovorí o Petrovi Saganovi. Najlepším cyklistom súčasnosti je však Tadej Pogačar, víťaz ostatných dvoch ročníkov Tour de France.

„Jediný jazdec v pelotóne, ktorý má v sebe istú hravosť Petra Sagana, je Pogačar. Sagan svojou osobnosťou v pelotóne aj mimo neho by bol obrovskou stratou a veľmi by sme to pocítili,“ hovorí Kate Wagner, cyklistická novinárka, ktorá sa venuje najmä slovinskej cyklistike, píše pre svetové cyklistické médiá ako Rouleur či Velo News.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • ako dosiaľ vníma Tour de France 2022;
  • prečo si myslí, že súboj veľkých favoritov o žltý dres sa skončil;
  • prečo by chýbal Peter Sagan vo svetovej cyklistike;
  • kto je Saganov nasledovník;
  • aký je Tadej Pogačar človek a z akých pomerov pochádza.

Tour de France je stále vo svojej prvej polovici. Aké boli podľa vás najdôležitejšie momenty jej doterajšieho priebehu?

Všetky sa zdajú byť malé a nedôležité v porovnaní so stredajšou piatou etapou. Z pohľadu boja o celkové umiestnenie boli prvé etapy jednotvárne s tromi šprintérskymi koncami v sérii. V týchto etapách sa zdal tím Jumbo-Visma ako neporaziteľný a nezničiteľný a potom prišla piata etapa a boli kompletne zničení.

Čím vás piata etapa prekvapila?

Stále sa to snažím vstrebať, jazdci a tímy, najmä tie, ktoré spadli, alebo mali iné problémy, sú veľmi nahnevaní. V živote som nevidela taký hnev na Twitteri, ľudia si vymýšľajú také nezmysly, akože Alberto Bettiol (EF Education EasyPost) pracuje pre Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates) za peniaze a podobné nezmysly.

Ľudia si zrejme neuvedomujú, ako rýchlo sa na Tour de France menia veci. Keď som videla, ako sa stal jeden incident, povedala som si, že to je skutočne zlé. Keď pribudol druhý a ďalšie, tak sa z toho stal chaos. Piata etapa bola dosiaľ definujúcim momentom na Tour de France 2022, pretože prakticky boj o žltý dres sa skončil. Primož Roglič (Jumbo-Visma) stratil príliš veľa, tak isto Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Etapa zároveň odhalila, že tím Jumbo-Visma je slabý.

Na Tour de France idú každý rok najlepší cyklisti na svete. Keď sa pozrieme trošku nad jedny preteky, vieme povedať, kto je v súčasnosti najlepší cyklista na svete?

Je to určite Tadej Pogačar.

Hovoríte to s takou istotou. Nezobrali ste do úvahy trebárs Wouta van Aerta, o ktorom mnohí hovoria, že nemá slabinu.

Sú to rozdielni jazdci. Keď sa pozrieme na hrubú víťaznú silu, Tadej Pogačar je skrátka neporaziteľný. Van Aert je extrémne silný v mnohých disciplínach. Pogačar vyhráva na makro úrovni, to znamená, že sa sústreďuje na celkové umiestnenie v etapových pretekoch, pričom van Aert je lepší v jednotlivých etapách, prípadne na jednodňových podujatiach. Dá sa preto povedať, že sú síce rozdielnymi jazdcami, no platí, že sú najlepší na svete.

Wout van Aert je tak vlastne mladším vydaním Petra Sagana. Sledujete aj Saganovu kariéru?

Je úžasný športovec, ktorý dokázal neuveriteľne pracovať so svojím telom. Pravdepodobne nikto nedokáže pracovať v šprintoch ako Sagan. Na začiatku šprintu je niekde vzadu o 20 miest, aby odrazu vpredu bojoval o víťazstvo. Neuveriteľné.

Nepoznám nikoho, kto by bol na bicykli taký inteligentný ako Sagan, a už pravdepodobne ani nebude. Je veľmi vtipný a podľa môjho názoru je aj prvým cyklistom vôbec, ktorý dokázal využiť silu sociálnych sietí na vybudovanie svojho mena a známosti. Je expert v budovaní publicity prostredníctvom interakcie s fanúšikmi a vtipných videí a iní cyklisti a tímy nasledovali jeho model.

Jeho zdravotné problémy z tejto sezóny boli jedným z hlavných motívov svetovej cyklistiky. Ako je možné, že po tom všetkom dokáže na tohtoročnej Tour podávať také výkony, aké podáva?

Nemyslím si, že cyklistika berie covid natoľko seriózne, ako by mala. Na to, že cyklista dostane covid trikrát, nie je žiadne ospravedlnenie a myslím si, že to už ani nie je problém samotného cyklistu. Niekto si skrátka nesplnil svoju povinnosť. Sagan je však tvrdý chlapík a má ešte niekoľko rokov kariéry, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie