Denník N

Zaradenie plynu do taxonómie je prehrou pre Slovensko

Autor je poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska

Túto stredu spravila Európska únia v boji proti klimatickej kríze veľký krok späť. Plný dosah následkov ešte len pocítime. Vysvetlím vám, čo sa stalo.

Pätnásť minút pred polnocou na Silvestra predstavila Európska komisia návrh zaradiť fosílny plyn do taxonómie udržateľných investícií a označiť ho ako „prechodne udržateľný“. Tento krok, samozrejme, vzbudil aj vlnu odporu a negatívnych reakcií.

Čakali by ste možno, že sa ozvali len klimatickí aktivisti a aktivistky, ale nie je to tak. K „tradičným podozrivým“ sa pridali experti a expertky, ako aj hlasy z prostredia biznisu a finančníctva. Napríklad riaditeľ ENEL-u (ktorý vlastní väčšinu Slovenských elektrární a je druhou najväčšou energetickou firmou na svete) povedal, že „páliť plyn na výrobu elektriny je totálna hlúposť“, a postavil sa proti rozhodnutiu komisie. A spolu s ním mnoho ďalších predstaviteľov a predstaviteliek veľkých firiem a finančných inštitúcií.

S viacerými kolegami a kolegyňami v Európskom parlamente sme preto podali voči rozhodnutiu Európskej komisie námietku. Tú následne schválili dva dôležité výbory, pre životné prostredie a pre ekonomiku.

Keď však prišlo na hlasovanie celého Európskeho parlamentu, prevážil tlak plynárenskej lobby a námietku plénum EP odmietlo (žiaľ, aj s pomocou hlasov slovenských kresťanskodemokratických a socialistických europoslancov). Potešili sa najmä odporcovia klimatických opatrení, medzi nimi napríklad aj český europoslanec a známy popierač klimatickej vedy Alexandr Vondra, ktorý hlasovanie označil za „víťazstvo zdravého rozumu“. V čase, keď Európu sužujú vlny horúčav, sucho ničí úrodu a v rôznych častiach sveta na následky klimatických extrémov zomierajú ľudia, chce riadnu dávku necitlivosti označiť takéto rozhodnutie ako racionálne.

Tlak pred hlasovaním na odmietnutie námietky bol obrovský. A nesmierne demagogický. Vravel nám, že vraj chceme zakázať plyn. Taxonómia pritom nič nezakazuje. Alebo že zaradenie plynu pomôže financovať údržbu plynovodov, čo je tiež nepravda, nakoľko plynovody (ani LGN terminály) vôbec nie sú taxonómiou pokryté.

Aké následky môže toto rozhodnutie mať? Prezident Európskej investičnej banky (EIB) to povedal jasne: „Ak stratíme dôveru investorov tým, že budeme predávať niečo ako zelený projekt, a ukáže sa, že išlo o presný opak, podkopneme si tým vlastné nohy.“

Taxonómia mala byť nástrojom transparentnosti a členským krajinám, vrátane Slovenska, mala pomôcť získať investície na rozvoj zelených zdrojov energie a do ďalších oblastí vrátane napríklad obehovej ekonomiky. Rozhodnutie zaradiť fosílny plyn ako „prechodne udržateľný“ však ide presne opačným smerom.

Našu závislosť od plynu treba postupne znižovať, a nie ju prehlbovať. Nezabudnime, že ju Putin využíva nielen na financovanie agresie na Ukrajinu, ale spôsobila aj rast cien energií, a tým významne prispela k inflácii.

Smutným je aj nepochopenie situácie u nás na Slovensku, kde sa mnohí z rozhodnutiu Európskej komisie a parlamentu potešili. Slovensko, na rozdiel od Francúzska a Nemecka, z tohto rozhodnutia profitovať nebude. Žiadne plynové ani jadrové elektrárne na Slovensku totiž kritériá tohto delegovaného aktu nespĺňajú. Jediné, čo sa podarilo dosiahnuť, je nabúranie dôvery finančného sektora v európsky systém taxonómie udržateľných investícií.

Slovensko teda týmto rozhodnutím nič nezíska, práve naopak, ním stratí. Naše úsilie a boj proti klimatickej kríze dostali silnú ranu pod pás. Pretože každé euro, ktoré namiesto zelenej energie na Slovensku investori nalejú do plynovej elektrárne v Nemecku, nám bude chýbať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie