Denník N

Kam ste dali 900 miliónov na IT? pýtal sa Hlina. Počiatkovi aj tak schválili nový biznis za milióny

V parlamente odobrili nové IT riešenie. Foto – TASR
V parlamente odobrili nové IT riešenie. Foto – TASR

Tempest vyvíja ďalšie IT riešenie za milióny eur. Má sústrediť informácie o autoškolách, strediskách technickej či emisnej kontroly. V stredu mu podporu schválili v parlamente.

„Prečo to robíte? Chcete len prihrať peniaze kamarátom.“ Približne toto odkázal v stredu v parlamente ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi Martin Poliačik z SaS. Narážal na to, že sa do praxe zavádza IT novinka s názvom Jednotný informačný systém v doprave.

Poliačik s kritikou nepochodil podobne ako Alojz Hlina z KDH. Ten pripomenul, že na IT sme už rozdali 900 miliónov eur, ale keď chce niekto odpis rodného listu v Košiciach, aj keď pochádza z Piešťan, pošlú ho preň do Piešťan.

Systém už objednali od Tempestu

Nový extra IT systém označuje Hlina opakovane ako Google 2. Inak povedané: kupujeme niečo, čo je bežne dostupné už dnes zadarmo. Hlina sa akurát začudoval, prečo v tomto prípade chýba v názve nového IT riešenia nejaké anglické slovíčko.

„Musí tam byť aspoň jedno americké slovo, lebo to dáva milióny navyše,“ dodal Hlina.

Nič to nebolo platné – po rozprave poslanec za Smer Andrej Kolesík zdvihnutým palcom nasmeroval kolegov zo Smeru, aby zahlasovali za novinku, a tak sa aj stalo.

Zákon, ktorý týmto schválili, má byť legislatívnou podporou IT riešenia, ktoré si už ministerstvo dopravy objednalo od spoločnosti Tempest. Má stáť necelých 30 miliónov eur a sústrediť na jednom mieste rôzne informácie z oblasti dopravy.

Pôjde o zoznamy a informácie o staniciach technickej či emisnej kontroly, ale aj o autoškolách a ďalšie registre.

Zdražejú „vodičáky“?

Poliačik v nadväznosti na to upozorňuje, že „vodičáky“ zdražejú. Autoškoly budú musieť nakúpiť množstvo techniky, ktorá umožní naplniť literu zákona, napríklad monitorovať pohyb áut autoškôl počas študentských jázd či nutnosť, aby sa študenti autoškôl pri každom vstupe do učebne prihlasovali cez čip.

„Na každej študovni bude čítačka čipových kariet, na každom aute bude musieť byť čítačka. Každý jeden, kto si pôjde robiť vodičák, zaplatí túto hlúposť,“ povedal Poliačik.

Hlina zasa avizoval protesty proti predraženým zákazkám v odvetví IT.

Ministerstvo dopravy zvykne, naopak, ako jednu z výhod nového systému uvádzať to, že ak sa niekomu bude končiť platnosť STK, pošlú mu upozorňujúcu SMS. Počiatek však v parlamente na kritiku nereagoval.

Na jeho obranu sa vyjadril Miroslav Číž zo Smeru. Upozornil Hlinu, že asi nevie, o čom sa práve v parlamente rokuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie