Denník N

Čo je najlepšie na hokeji? pýtali sa z Montrealu. Po Slafkovského odpovedi vedeli, že on je ich jednotka

Juraj Slafkovský sa stal prvou draftovou jednotkou zo Slovenska. Foto TASR/AP
Juraj Slafkovský sa stal prvou draftovou jednotkou zo Slovenska. Foto TASR/AP

Slafkovský sa stal jednotkou draftu (Montreal), Nemec dvojkou (New Jersey). Mešára si z 26. miesta vybral tiež Montreal.

Väčšina fanúšikov v Montreale chcela za draftovú jednotku Shanea Wrighta. Chceli k tomu postrčiť aj vedenie, ktoré sa pár dní pred draftom vyjadrilo, že sa rozhoduje medzi Kanaďanom Wrightom, Američanom Loganom Cooleym a Slovákom Jurajom Slafkovským.

Keď Wright prichádzal pred draftom na štadión Bell Centre, diváci skandovali jeho meno. Mnohí ho mali aj na tričkách.

Keď prichádzal Slafkovský, ozval sa mix potlesku a bučania. Fanúšikovia potom špekulovali, či naozaj bučali na Slafkovského a nebolo to mierené skôr na vedenie Montrealu po nevydarenej sezóne.

Aj Slafkovský si to však vysvetlil tak, že bučia na neho. „Páči sa mi tu, fanúšikovia sú šialení. Niektorí aplaudujú, iní bučia,“ hovoril pre ESPN tesne pred draftom.

Potom sa začal draft a generálny manažér Kent Hughes oznámil, že si vyberajú hráča zo Slovenska – Juraja Slafkovského. „Je to neuveriteľné, stále nemôžem uveriť, že sa to stalo. Keď som počul slová ‚zo Slovenska‘, povedal som si: Čo sa to deje? Je to výnimočný moment v mojom živote,“ povedal v rozhovore pre ESPN.

Z druhého miesta si New Jersey vybralo Šimona Nemca, čo znamená obrovský úspech pre slovenský hokej. Len druhý raz v histórii boli na prvých dvoch miestach dvaja hráči z rovnakej európskej krajiny.

Predtým sa to stalo v roku 2004, keď boli najvyššie Rusi, ktorí sa stali superhviezdami – Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin.

Doteraz bol najvyššie draftovaným Slovákom Marián Gáborík, ktorého si v roku 2000 vybrala Minnesota z tretieho miesta.

V prvom kole draftovali aj Filipa Mešára, ktorého si z 26. miesta vybral Montreal. Bude teda Slafkovského spoluhráčom.

Slafkovského záverečný test

Hughes povedal, že sa s vedením Montrealu o jednotke rozprávali tri dni. „V stredu sme sa začali prikláňať ku Slafkovskému, ale chceli sme sa s ním ešte raz stretnúť.“

Stretnutie sa konalo vo štvrtok ráno, čo v deň draftu nie je bežné. „Bolo trochu zvláštne, že k tomu prišlo v deň draftu. Stretol som sa s majiteľom, prezidentom a generálnym manažérom klubu,“ povedal Slafkovský s tým, že šlo o „dobré stretnutie“.

Pre vedenie Montrealu malo ísť o posledný test, či je Slafkovský ten pravý. „Položili sme mu veľmi dôležité otázky a on nimi prešiel s ľahkosťou,“ hovoril Hughes pre kanadský Sportsnet.

Vedenie Montrealu očarila konkrétne odpoveď na otázku: Čo je najlepší moment v hokeji? „Slafkovský povedal: ‚Keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie