Denník N

Napísal knihu o africkom Pelém, ktorý s Ghanou ovládol kontinent: Futbalistov vtedy zbožňovali viac, zmenili to zahraničné ligy

Špeciálne vydanie rubriky Ofsajd.

Keď Ghana v roku 1957 získala nezávislosť od Veľkej Británie, začala si budovať vlastnú národnú identitu. Prezident Kwame Nkrumah sa ako nástroj rozhodol použiť futbal.

Po chvíli sa ukázalo, že Ghana má skvelých futbalistov. Nkrumah preto používal šport nielen v rámci vlastnej krajiny, ale v celej Afrike, a to na propagáciu myšlienky „panafrikanizmu“.

Ghana napokon v prvej polovici 60. rokov ovládla africký futbal, dvakrát vyhrala Africký pohár národov. Jej najväčšou hviezdou však nebol nikto na ihrisku, ale tréner CK (Charles Kumi) Gyamfi. Ten krátko predtým ukončil svoju futbalovú kariéru. Patrí k najdôležitejším hráčom v afrických dejinách.

Bol prvým profesionálom čiernej pleti v Nemecku, prirovnávali ho k Pelému.

Fiifi Anaman (28) bol mladým chlapcom z Akkry, ktorého bavil futbal. V pätnástich sa prvýkrát stretol s Gyamfim a zmenilo mu to život.

Fiifi Anaman. Foto – archív F. A.

Anaman práve začínal písať o futbale a spravil s Gyamfim rozhovor. Vybudovali si dobrý vzťah a Anaman dostal ponuku napísať Gyamfiho autobiografiu. Práca na nej trvala dlho a Gyamfi ešte pred jej vydaním zomrel. Anaman ju vydal v máji 2022 pod názvom The Black Star (Čierna hviezda) a porozprával o tom pre Denník N.

Prečo vás začal fascinovať práve CK Gyamfi?

Stretol som ho vďaka svojmu otcovi. Ten ma k nemu zobral, aby som sa s ním poradil. Povedal som mu, že sa chcem stať trénerom. Bolo to ešte v roku 2009. Potom som začal Gyamfiho obdivovať a čoraz viac som sa oňho zaujímal.

Práca na jeho autobiografii vám trvala dlhé roky. Vy ste však už skúseným novinárom. Ako sa vám to písalo?

Neviem presne, ale celý ten proces písania knihy trval viac ako sedem rokov. Začal som ešte v roku 2015, k vydaniu došlo tento rok. CK Gyamfi mal v tomto procese mimoriadne dôležitú úlohu. Mal totiž originálny rukopis ešte zo 70. rokov, akési zápisky zo svojej profesionálnej kariéry. Tie sa napokon stali hlavným základom práce, ktorú som spravil ja. Bohužiaľ, zomrel v septembri 2015, iba pár mesiacov po tom, ako som s prácou na knihe začal.

Prečo má CK Gyamfi v histórii ghanského futbalu také významné postavenie?

CK Gyamfiho raz britský Independent opísal ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie