Denník N

Toto vám bodne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štatistiky z roku 2021 hovoria, že na Slovensku dochádza k 5-6 prípadom úmrtia po bodnutí hmyzom za rok.

Ak ste si už zvykli na covidy aj vojnu, rada by som vás rozrušila niečím ďalším. Moderovala som tlačovku v rámci Svetového dňa alergií. To ešte nie je to, čím vás chcem rozrušiť. Rozhodla som sa, že vám posuniem informácie, ktoré som si z nej odniesla. I keď som si chvíľu myslela, že najlepším rozhodnutím bude, ak nielenže si nič z tlačovky neodnesiem, ale už na základe novonadobudnutých informácií ani nikdy nevyjdem von. Ale teraz, keď vám napíšem, že ide o bodnutie blanokrídlym hmyzom, tak vás to napätie, čo som tu vytvárala, neopustí, hej?

Tak teda ide o bodnutie blanokrídlym hmyzom. To sú včely, osy, sršne… Sedela som na tej tlačovke medzi štyrmi doktormi, špecialistami, ktorí aj pustili videjko o anafylaktickom šoku (to je veľmi závažná, až život ohrozujúca reakcia) po štipnutí včelou. To si nejaké nájdite na youtube, ak vám tento článoček nepríde zmysluplný. Nehovorím, že som nejaká výnimočná moderátorka, ale videjko ma skutočne umlčalo. A ja som si uvedomila, aké je hlúpe, že som nikdy o tejto téme nemala informácie…lebo štipnutie včeličkou nie je „len“ štipnutie včeličkou.

Takže: ak vás už niečo zo spomínaného bodlo (nie štiplo, toto je bodnutie) a nič vám nebolo, neznamená to, že nie ste alergickí. Ak vám vtedy nič nebolo, teraz to už nemusí platiť. Alergická reakcia môže prísť kedykoľvek a týka sa to naozaj nás všetkých (mimochodom, podľa odhadov bude v roku 2025 všeobecne s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie