Denník N

Aj americkí lekári sa mýlia

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekto by intuitívne z takýchto chýb obvinil najmä začínajúcich lekárov. No podľa dát len štvrtina chybujúcich chirurgov mala menej ako 40 rokov.

Autor je analytik INESS
Činnosť INESS podporili aj zdravotné poisťovne Dôvera a Union

Incident s amputáciou nesprávneho oka pacienta vyvolá zimomriavky asi v každom z nás. Takáto chyba patrí do kategórie „never events“, teda udalostí, ktoré by sa za žiadnych okolností nemali stať – operácia na nesprávnej strane, nesprávnom mieste, nesprávneho pacienta alebo nesprávnym spôsobom. Napriek tomu sa stávajú.

A buďme féroví, nielen na Slovensku. Staršia štúdia (2006) z USA odhadla ich výskyt v krajine na 1 : 112 000 operácií. Viac ako polovica prípadov (dáta z ortopédie) je nesprávna strana pacienta či orgánu (ľavá/pravá).

Niekto by intuitívne z takýchto chýb obvinil najmä začínajúcich lekárov. No podľa (opäť amerických) dát len štvrtina chybujúcich chirurgov mala menej ako 40 rokov. Riziko chyby je rozdelené nerovnomerne po jednotlivých špecializáciách. Podľa rovnakého zdroja až 25 percent neurochirurgov počas kariéry aspoň raz operuje nesprávne miesto, čo je dané náročnejšou identifikáciou správneho miesta na chrbtici než napríklad na nohe.

Aby sa takýmto chybám zabránilo, vznikajú protokoly, teda zoznamy povinností pred operáciou. Jeden príklad je od The Joint Commission, americkej organizácie akreditujúcej poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Obsah by sa dal zhrnúť slovami „označ“ a „komunikuj“. Okrem iného požaduje vykonanie „time-outu“ tesne pred samotným zákrokom, keď sa celý tím v sále musí zastaviť a každý jeden člen tímu potvrdí, že majú na stole správneho pacienta a idú zasiahnuť správne miesto na správnej strane a správnou procedúrou.

Jedna vec je zmeniť postupy, druhá vec je zmeniť prístup. Prieskum medzi anglickými chirurgmi z roku 2005 ukázal zvýšenie predoperačného značenia miesta zo 48 na 85 percent po zavedení protokolov, no konštatoval značné rozdiely medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie