Denník N

Nenormálni pošahanci, pľuvance a iné hrôzy

Predseda vlády čoraz častejšie namiesto argumentov používa neprijateľný slovník.

Už by aj pomaly stačilo. Slovník predsedu Smeru začína byť tak odporne agresívny, že by mu mal niekto v jeho okolí poradiť, aby s ním niečo robil. Keď pre nič iné, tak preto, že mu už podobné vyjadrovanie pomohlo prehrať jedny voľby. Niežeby si nezaslúžil repete, ale nešlo by to bez toho neznesiteľného dusna?

Najnovší verbálny odpad predseda vlády vyprodukoval v reakcii na prípad kompa: „…ak príde takýto pľuvanec zo strany pošahancov, tak je našou povinnosťou na takýto pľuvanec odpovedať jedným stanoviskom: Je to nezmysel, je to klamstvo, sú to výmysly.“

Iste, nervozita sa dá vysvetliť. Kým v Nových Zámkoch bol Robert Fico medzi „normálnymi“ ľuďmi, tu musel čeliť otázkam tých druhých, ktorí na trápne vtipy o Rómoch a koňoch až tak dobre nepočúvajú.

Vec je preňho o to nepríjemnejšia, že keby sa podozrenia potvrdili, na odstrel by boli rovno dvaja členovia jeho vlády. Premiér si síce osvojil schopnosť marketingovo odvolávať prichytených podriadených (bez toho, aby nasledovala reálna náprava prešľapov), ale naraz potopiť takto krátko pred voľbami ministrov obrany a životného prostredia, to „pošahancom“ len tak nedovolí.

Jasné sú pritom dve veci. Po prvé, „tender“ na kompu bol vypísaný tak, že víťaz bol vopred známy. Po druhé, koncentrácia prepojení na ministra Glváča je v celom prípade taká veľká, že reči o nezaslúžených pľuvancoch si Fico môže nechať pre oddaných poslucháčov na straníckych mítingoch. Zvyšok chce poznať slušné vysvetlenie. Isteže, problém zvyšku je, že kým sa z neho nestane väčšina, Robertovi Ficovi na jeho názore nezáleží.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza kompa

Komentáre

Teraz najčítanejšie