Denník N

Komentátori Denníka N: Cez leto musia politici nájsť únikovú cestu pre Matoviča (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaličná kríza je aj zlyhaním Eduarda Hegera, ktorý problémy dostatočne neriešil. „Heger stále ukazuje svoju lojalitu, lebo Matovič je ten, ktorý ho vzal do hnutia a dal na kandidátku,“ hovoria v podcaste V redakcii šéf editorov a reportérov Denníka N Marek Chorvatovič a komentátor Roman Pataj.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vo štvrtok odstúpil z postu britského premiéra Boris Johnson. Čo by si z toho mala vziať naša vláda? 

Chorvatovič: Je u nás trošku ťažko predstaviteľné, že by niekto v tejto situácii hneď ponúkol stranícku funkciu, čo Johnson urobil. V Británii podobne ako u nás hovorili, že to bolo neskoro, keď Johnson odstúpil. Možno sa to trochu podobalo na to, keď Igor Matovič odstúpil vlani na jar. Tiež to mnohí brali, že to je neskoro.

Johnson ako prvé povedal, že sa vzdáva funkcie predsedu Konzervatívnej strany. Ukazuje to, že v Británii vďaka omnoho dlhšej demokratickej tradícii je strana viac, ako je predseda. U nás sú to strany predsedov a je ťažko predstaviteľné, ako by bez predsedov prežili. Je ťažké predstaviť si Smer bez Roberta Fica. Takisto Hlas, ktorý sa od nich odštiepil. Rovnako si nevieme veľmi predstaviť OĽaNO bez Igora Matoviča. Igor Matovič je predsedom strany a zostal ním aj po tom, ako vlani odstúpil z pozície premiéra.

V Konzervatívnej strane teraz budú voľby nového predsedu. Na tom vidieť, ako u nás chýba demokratický život v stranách. V Británii budú kandidáti na predsedu Konzervatívnej strany a jej poslanci budú o nich hlasovať. Počet kandidátov sa bude postupne zmenšovať. Keď zostanú len dvaja, bude všetkých 100-tisíc členov Konzervatívnej strany vo Veľkej Británii voliť nového predsedu.

Skúsme si to predstaviť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie