Denník N

300 slov z Tour: Optimizmus je späť, Tour de France sa po týždni neskončila. Pogačarovi niekto stíha

Pogačar (vpravo) a Vingegaard v závere dnešnej etapy. Foto - TASR/AP
Pogačar (vpravo) a Vingegaard v závere dnešnej etapy. Foto – TASR/AP

„Posledný kilometer bol brutálny,” hodnotili cyklisti záver siedmej etapy, prvej horskej v tohtoročnom programe. Tá finišovala na Planine krásnych dievčat – kopci, ktorý bude mať už navždy zásadné miesto v histórii podujatia. Nie pre strmý záver ani preto, aké dramatické bolo piatkové finále. Odkaz stúpania je hlavne v tom, čo sa tu udialo v roku 2020.

Na prelomový deň pre cyklistiku si určite dobre pamätáte. Tadej Pogačar vstupoval do 20. etapy s mankom 57 sekúnd na krajana Primoža Rogliča, v časovke, ktorá vrcholila práve tu, však deklasoval všetkých súperov a Tour vyhral s minútovým náskokom.

Ďalšie mesiace ukázali, že to bol nielen historický comeback, ale zrejme aj začiatok veľkej éry – éry Tadeja Pogačara. Slovinec dominantne vyhral aj nasledujúcu Tour, ovládol slávne jednorazovky aj prakticky každé etapové preteky, do ktorých nastúpil. A dostal sa do nevďačnej pozície.

Ak by sa priania a zároveň obavy fanúšikov dali pred štartom TdF 2022 zhrnúť do jednej vety, vyzerala by nejako takto: „Nech len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie