Denník N

Ako Montreal zariskoval so Slafkovským, hoci si mohol vybrať istotu, ktorá by ešte aj potešila fanúšikov

Juraj Slafkovský a muži z vedenia Montrealu, ktorí si ho vybrali - vľavo generálny manažér Kent Hughes, vpravo viceprezident Jeff Gorton. Foto - TASR/AP
Juraj Slafkovský a muži z vedenia Montrealu, ktorí si ho vybrali – vľavo generálny manažér Kent Hughes, vpravo viceprezident Jeff Gorton. Foto – TASR/AP

Zo zámorských médií je víťazom draftu The Athletic. Jeho redaktori ako jediní prognózovali na prvom mieste Juraja Slafkovského. TSN, Sportsnet aj nhl.com mali na prvom mieste Shana Wrighta.

So Šimonom Nemcom sa v Athleticu pomýlili a dali ho až na šieste miesto, no správne odhadli, že New Jersey si vyberú z druhého miesta obrancu. Novinári však preferovali Čecha Davida Jiříčka, ktorý bol v preddraftových prognózach s Nemcom na podobnej úrovni.

Po drafte sa v Athleticu pustili do prvých analýz. Expert na juniorský hokej Corey Pronman aj odborníci na Montreal Arpon Basu a Marc Antoine Godin zverejnili svoje pohľady na priebeh draftu a vysvetľovali, prečo už pred draftom verili Slafkovskému.

„Všetkých, ktorí ste v šoku z toho, ako dopadol draft, môžem uistiť, že to nebol šok pre tých, ktorí dávali pozor,“ píše vo svojom texte Pronman.

„Draft Slafkovského je symbolom novej odvážnejšej éry Montrealu Canadiens,“ tvrdia Basu s Godinom.

Ich zdôvodnenia pomáhajú pochopiť, prečo sa Juraj Slafkovský stal jednotkou, hoci sa roky hovorilo, že ňou v tomto ročníku bude Shane Wright. Nešlo len o Slafkovského suverénne vystúpenie v poslednom rozhovore pred draftom, hoci to vedenie Canadiens utvrdilo v tom, že vložili dôveru do správneho hráča.

Opatrnosť je smrť

„Možno budete Kenta Hughesa časom za toto rozhodnutie kritizovať, ale nemôžete povedať, že sa chcel zapáčiť fanúšikom,“ píšu Basu s Godinom.

Keby si generálny manažér Montrealu Kent Hughes vybral Wrighta, poslúchol by odporúčania skautov z preddraftových rebríčkov aj prianie fanúšikov. Sotva by mu túto voľbu niekto mohol vyčítať, aj keby sa Wright časom nepresadil.

Bola by to logická voľba a stávka na istotu.

Prečo to Hughes aj tak neurobil a vybral si Slafkovského? „Keď kráčate na pódium, aby ste ohlásili svoju draftovú jednotku, chcete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie