Denník N

„Ešte raz, ešte raz!“ Projekt Bolo nás jedenásť zaznel prvýkrát bez Milana Lasicu (+foto)

Rap aj oblek - Lyrik a Michal Kaščák pri pesničke Rodinné zázemie. Foto - Ondrej Koščík
Rap aj oblek – Lyrik a Michal Kaščák pri pesničke Rodinné zázemie. Foto – Ondrej Koščík

Už to hrali niekoľkokrát, ale znovu to bolo niečo úplne iné. V prvom rade preto, že to bol prvý koncert bez neho. Bez hlavnej hviezdy.

„Keď poviem Milan, vy zakričíte Lasica,“ inštruoval rapper Lyrik publikum z hlavného pódia v sobotu popoludní a diváci radi vyhoveli. Škoda, že komik a spevák na Pohode už nemohol byť osobne, tento koncert by sa mu určite páčil. Úplne si ho viete predstaviť, ako chodí z jednej strany scény na druhú a teší sa. Striedali sa tam totiž skupiny Bolo nás jedenásť a Bratislava Hot Serenaders, s ktorými spieval, a  znela hudba, ktorej bol autorom, aj hudba z prvej polovice 20. storočia, ktorej bol veľkým znalcom a fanúšikom.

Hoci Milan Lasica vlani zomrel, na Pohode 2022 vlastne bol. Prostredníctvom svojich textov, svojich bonmotov, vďaka všetkým tým nadčasovým pesničkám, ktoré spravili spoločne s Jarom Filipom. Na pódiu na neho naraz spomínalo niekoľko desiatok hudobníkov. Bol to jeden z vrcholov celého festivalu.

Nová premiéra

„Ešte raz, ešte raz!,“ skandovali diváci, keď speváci domrvili text pesničky Bolo nás jedenásť. Peter Lipa, Michal Kaščák, Braňo Jobus, Whisky, Lasky, Martin Višňovský sa trochu nepochopili pri rozdelení pôvodných partov Milana Lasicu, ale to vôbec neprekážalo. Publikum odspievalo výpadky niekoľkých slov za nich a tešilo sa aj z takýchto spontánnych momentov.

Za klávesami Dorota Nvotová, za bicími Martin Valihora, na gitaru hral Peter Bulík, vedľa nich sláčiky, vpredu saxofonista a flautista Michal Žáček, na druhej strane vedľa nich noblesne nahodený hot-jazzový orchester Bratislava Hot Serenaders tiež s niekoľkými vokalist(k)ami. Nikde inde sa spolu takáto rôznorodá muzikantská zostava nestretne a práve to je ďalšia ukážka toho, čo odlišuje Pohodu od iných festivalov – presne takéto špeciálne projekty, ktoré tu mávajú premiéry.

Album Bolo nás jedenásť už na Pohode koncertnú premiéru mal, ale aj toto sa dá považovať za novú premiéru. A nielen preto, že tentoraz odznela len polovica piesní z legendárnej nahrávky.

Celé to bola nepatetická oslava jedného z najväčších „človákov“ a zase iná koncertná verzia albumu Bolo nás jedenásť, tentokrát spojená s hudbou z éry, keď boli najpopulárnejšou populárnou hudbou swing a tangá. Niečo medzi sobotňajším popoludňajším nokturnom na počúvanie a rezkými vtipnými pesničkami prešpikovaných hudobnými aj textárskymi fórmi.

Krásne sa to celé prepojilo a dopĺňalo – keď napríklad hral orchester, Michal Kaščák si s Dorotou Nvotovou pri svojej pauze na pódiu zatancovali, aj kapelník Bratislava Hot Serenaders Juraj Bartoš vytiahol niekoľko osobných spomienok na Milana Lasicu. Bolo to zároveň dotiahnuté do detailu – v Bolo nás jedenásť je v aktuálnej verzii presne sedem spevákov, Bratislava Hot Serenaders majú tri vokalistky a jedného takzvaného croonera. Takže dokopy to bolo presne jedenásť ľudí pri mikrofónoch. Štýlové boli aj vizuály Jána Šicka, ktorý striedal hravé projekcie s archívnymi zábermi Bratislavy a čiernobielych filmov z ranej éry kinematografie.

Za skúšku správnosti, či malo zmysel znovu robiť tento projekt na Pohode, sa dá považovať aj vzdušný bozk, ktorý muzikantom z prvého radu pod pódiom poslala Hana Lasicová. Všetko ostatné si môžete pozrieť v zázname live streamu a na fotkách Ondreja Koščíka priamo z pódia.

Sólo kapelníka BHS Juraja Bartoša. Foto – Ondrej Koščík
Titulná pesnička. Foto – Ondrej Koščík
Hana Lasicová. Foto – Ondrej Koščík
Záverečné prekvapenie – darček pre Michala Kaščáka, autora nápadu Bolo nás jedenásť. Foto – Ondrej Koščík

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Festival Pohoda

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie