Denník N

Keď sú deti konzervatívnejšie ako ich rodičia. Aká je pravda o sexuálnej recesii mladých

Ilustračné foto - Unsplash/Michael Prewett
Ilustračné foto – Unsplash/Michael Prewett

V posledných rokoch sa v diskusiách o sexuálnom živote mladých ľudí objavujú dva hlavné motívy.

Po prvé – mladí majú sexu málo. Po druhé – zdá sa, že sa naň pozerajú inak ako predchádzajúce generácie.

Konzervatívnejšie.

Včeličky a vtáčiky

V decembri 2018 sa americkému magazínu The Atlantic skutočne podarila titulná strana.

Na prvý pohľad nebola nijako zvlášť výnimočná – na nenápadnom bielom pozadí zachytávala len drobnú včelu a hnedo-oranžového vtáčika so svetlým bruškom. Na obrázku stáli chrbtom k sebe a pozerali sa opačným smerom, takmer akoby jeden o druhom ani nevedeli.

Vtip sa skrýval v kontexte – sú to totiž práve „včeličky a vtáčiky“, pomocou ktorých anglicky hovoriaci rodičia tradične deťom vysvetľujú sex, keď sa chcú vyhnúť explicitným pomenovaniam.

A keď si človek prečítal slová, ktoré sa nachádzali uprostred obálky, veľmi rýchlo pochopil, prečo o seba vtáčik a včelička už na prvý pohľad nejavia vôbec žiadny záujem. „Sexuálna recesia,“ stálo tučnými čiernymi písmenami na stránke.

Zdroj – The Atlantic

Vydarená titulná strana nebola jediným dôvodom, prečo si toto číslo magazínu vyslúžilo mimoriadnu pozornosť; záujem vzbudil aj samotný text o vzťahu mladých ľudí k sexu.

Priniesol totiž správu, ktorá sa s tradičnými predstavami o mladých ľuďoch ako tých, ktorí chcú sex čo najskôr a chcú ho čo najviac, vôbec nezhodovala – medzi americkou mládežou záujem o sex klesá.

Sexuálny život mladých ľudí dnes predstavuje neodmysliteľnú súčasť spoločenskej debaty nielen v Spojených štátoch, ale aj v iných krajinách. Hovoria o ňom sexuológovia, terapeuti aj sociológovia. A špeciálne v generácii Z – teda medzi ľuďmi narodenými v rokoch 1996 až 2010 – sa z neho stala podobne diskutovaná téma, akými boli u mileniálov napríklad pracovná morálka či vzťah k avokádu.

V týchto debatách zaznievajú dva základné motívy.

Po prvé – z výskumov vyplýva, že sexuálna aktivita mladých ľudí v mnohých rozvinutých krajinách sveta oproti minulosti klesá. Po druhé – okrem toho sa zdá, že sa u nich mení aj to, akým spôsobom nad sexom premýšľajú.

Po desaťročiach dominantného naratívu, ktorý hlásal absolútnu sexuálnu slobodu, otváral cestu k experimentovaniu aj sexu bez

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie