Denník N

Filmy o Kuciakovi a Schwarzenbergovi aj návrat divákov. To bol tohtoročný festival v Karlových Varoch

Foto - kviff.com
Foto – kviff.com

Skončili kúpeľné oblátky a pramene, skončili sa projekcie, skončili podpisy hviezd na medzinárodnom festivale v Karlových Varoch. Na záver mu dodali lesk herci ako Benicio del Toro, Geoffrey Rush alebo Bolek Polívka. A boli pri tom, ako festival znamenal úspech predovšetkým pre domácu českú kinematografiu.

Keď na začiatku novej éry karlovarského festivalu v roku 1994 zvíťazila v hlavnej súťaži Jízda režiséra Jana Svěráka, bol to nový impulz, nečakaný svieži vietor pre český festival aj pre český porevolučný film. Svoj úspech festival ťahal vždy vyššie a vyššie, cesty českého filmu boli kľukatejšie. Doma ceny dostával, na veľkých zahraničných festivaloch ako Berlín, Cannes či Benátky sa však až na pár výnimiek nedostával.

Teraz po covidovej pauze sa festival ukázal v zdravej kondícii a pandémia ho nijako viditeľne nepoznamenala, čo sa týka záujmov divákov a profesionálov. Je otázkou, či je v dobrej kondícii aj český film, i keď podľa množstva cien by sa zdalo, že áno. Slovo, Zkouška uměníHranice lásky – tri zo štyroch českých zástupcov v súťaži – si tento rok z Karlových Varov odvážajú medzinárodné ceny. A k tomu ešte divácku cenu získala novinka PSH Nekonečný príbeh o raperoch na prahu stredného veku, premietnutá mimo súťaže.

Silné skutočné príbehy

V Karlových Varoch sú diváci nadšení z výborných filmov, ktoré tam môžu vidieť. Tieto filmy prichádzajú z Cannes, Berlína, Benátok a ďalších veľkých festivalov. Súťaž je až na ďalšom mieste, kým na spomínaných „áčkových“ festivaloch je v hlavnom centre pozornosti. Žiadny zo súťažných filmov (výnimkou je Zkouška umění) zo sekcie Proxima sa do desiatky divácky najlepších filmov nedostal. Napriek tomu festival vo svojom hlavnom programe uviedol niekoľko nových výborných titulov. Patria medzi ne napríklad dokumenty Kuciak: Vražda novinára alebo Můj otec, kníže.

Po štyroch rokoch od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej stále nie je prípad definitívne uzavretý. Film o tejto kauze

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie