Denník N

300 slov z Tour: Na štart ho pustili s covidom, teraz vyhral etapu. Silný príbeh Jungelsa má po 1225 dňoch šťastný koniec

Foto – AP
Foto – AP

Bezsenné noci, pokazené vzťahy a strata radosti zo života. „Prešiel som temnými chvíľami,“ priznal víťaz 9. etapy.

V stredu mal pozitívny test na covid, vo štvrtok tiež, v piatok vyrazil do prvej etapy Tour de France. Štart Boba Jungelsa na najslávnejšej Grand Tour priniesol mnoho rozporuplných reakcií aj kritiku organizátorov či samotného jazdca. „Je to nešťastné a nezodpovedné,“ hovoril pre Denník N molekulárny biológ Tomáš Szemeš.

Prešlo však deväť dní a zo zatracovaného cyklistu je veľký hrdina. Luxemburčan v nedeľu vyhral horskú 9. etapu, navyše obdivuhodným spôsobom, keď sa sám odpútal z početného úniku už 64 kilometrov pred cieľom.

„Skoro mi prišlo na vracanie,“ komentoval bývalý profesionál Kirk Carlsen jeho neuveriteľné zjazdárske schopnosti, ktoré ukázal v kľúčových momentoch etapy. Jungels k nim pridal výborný výkon v stúpaniach a v úplnom závere odolal aj útoku vyhláseného vrchára Thibauta Pinota.

Choroba, verejná kritika a potom veľkolepá výhra. Inšpiratívny príbeh, no nie? Až by sa mohlo zdať, že k námetu na hollywoodsky scenár už ani ďalšie podklady netreba. V príbehu Boba Jungelsa by však bola škoda obmedziť sa len na posledných desať dní. Oplatí sa spomenúť posledné týždne, mesiace, ba dokonca roky.

Za všetko hovorí skutočnosť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie