Denník N

Vývoj bojov (137. deň): HIMARS drví ruské sklady, odvážnejší Rusi už otvorene píšu o vážnych stratách

Pôvodne český bojový vrtuľník Mi-24 v ukrajinských farbách. Česi tento typ poslali na východ iba nedávno. Na Ukrajine lieta v pôvodných farbách s premaľovaným českým výsostným označením a výraznými modro-žltými doplnkami. Foto - Ukrajinské ministerstvo obrany.
Pôvodne český bojový vrtuľník Mi-24 v ukrajinských farbách. Česi tento typ poslali na východ iba nedávno. Na Ukrajine lieta v pôvodných farbách s premaľovaným českým výsostným označením a výraznými modro-žltými doplnkami. Foto – Ukrajinské ministerstvo obrany.
  • Ukrajinci ukazujú na Cherson, ale miliónová ukrajinská ofenzíva je len pekný sen.
  • Ruský internet má obavy z HIMARS-ov a nedostatku munície.
  • Ako dopadol boj osamoteného ruského tanku z piatkového videa dňa – fotografie z miesta.
  • Mapa dňa – kde všade udreli HIMARS-y za jediný deň.
  • Videá dňa – ohňostroj nad ruským muničným skladom; zábery z oslobodenej obce v Chersonskej oblasti; Rusi tvrdia, že zničili auto upravené na odpaľovanie britských rakiet Brimstone; ruský Ka-52 riadenou strelou zničil ukrajinské prieskumné vozidlo typu, aký pre Ukrajincov opravujeme na Slovensku; pri ústupe sa ničí technika, ktorá sa nedá zachrániť – Ukrajinci vyhodili do vzduchu vlastné obrnené vozidlo v Sjevjerodonecku. 
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 10. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ruský internet má obavy z HIMARS-ov a „z hladu po munícii“. Pokračujú a stupňujú sa zdrvujúce raketové útoky na ruské muničné sklady, zásobníky s palivom a veliteľské stanovištia, ktoré sa začali koncom júna a už začínajú mať silný ohlas v ruskom prostredí. K tomu sa pridávajú partizánske útoky proti železnici. Pripomína to snahu odrezať budúce bojisko od zásobovania z Ruska.

Ukážkovým príkladom je muničný sklad v Šachtarsku. Takýto ohňostroj v ňom usporiadala ukrajinská armáda:

Nasledujúca mapa tvrdí, že v noci zo soboty na nedeľu rakety zo systému HIMARS udreli na 11 miestach. Nie je stopercentná istota, že všetky útoky majú na svedomí práve ony, ale podstatná je poloha cieľov na miestach, kde sa doteraz Rusi cítili v bezpečí.

Ruská armáda má naozaj veľký problém a čoraz otvorenejšie to priznávajú aj prominentný ruský nacionalista, vojnový spravodajca priamo z frontu a vojak separatistov. Objavujú sa aj konkrétne počty a typy zničených ruských cieľov, ktoré majú na svedomí ukrajinské údery. Podľa týchto ruských zdrojov tie ukrajinské nepreháňajú, možno dokonca naopak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie