Denník N

Výstavba petržalskej električky sa ešte týždne nepohne, Vallo naďalej rokuje s dodávateľom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stavenisko je stále bez stavebného ruchu, bratislavský magistrát jasne neodpovedá, o koľko sú stavebné práce oproti pôvodnému plánu omeškané.

Hoci sa v letných mesiacoch očakával na výstavbe petržalskej trate čulý stavebný ruch, stavenisko pozdĺž Chorvátskeho ramena zíva prázdnotou.

Stavebné práce na petržalskej električke, s ktorou sa ráta do konca budúceho roka, sú aj naďalej pozastavené. Bratislavský magistrát stále s dodávateľom rokuje, ako sa vyrovnajú s narastajúcou cenou energií a stavebných materiálov, najmä ocele, železa, betónu a ropy.

Ceny materiálov sú dnes najmä v dôsledku vojny na Ukrajine výrazne vyššie ako v čase, keď sa podpisovala zmluva s dodávateľom. Stavbári žiadajú záruky, že za materiály dostanú zaplatené také ceny, za ktoré môžu na trhu nakúpiť potrebné materiály.

Zvýšenie cien materiálov môžu stavbári zakomponovať podľa nových pravidiel Úradu verejného obstarávania (ÚVO) cez dodatky k zmluvám. Práve o nich teraz Bratislava so stavebníkmi rokuje.

„Hlavné mesto aktuálne pripravuje odborné posúdenie k navýšeniu cien dotknutých materiálov, dohodu na finálnej podobe dodatku k zmluve o dielo očakávame v priebehu nasledujúcich týždňov. S konzorciom intenzívne rokujeme, je nevyhnutné správne nastaviť navýšenie cien a pripraviť dodatok tak, aby bol v súlade s novými pravidlami, ktoré vypracoval ÚVO, ako aj s pravidlami EÚ pre čerpanie eurofondov,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková.

Dohoda vari v najbližších týždňoch

Trať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Doprava v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie