Denník N

Zrod hviezdy či gravitačný tanec. Snímkami ďalekohľadu Jamesa Webba sa začala nová éra astronómie, vraví NASA

Hmlovina Carina. Foto – NASA, ESA, CSA a STScI
Hmlovina Carina. Foto – NASA, ESA, CSA a STScI

„Citlivosť ďalekohľadu je bezprecedentná,“ vraví astrofyzik Michal Zajaček. Podľa neho uvidíme vďaka tomuto teleskopu také detaily vesmíru, ktoré doteraz nebolo možné skúmať.

Ak by teraz zhaslo Slnko, dozvedeli by sme sa to o 8 minút a 20 sekúnd. Tak dlho v priemere trvá, kým svetlo z našej hviezdy dorazí až na Zem.

Na fotografii vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba zverejnenej v pondelok je aj svetlo staré viac ako 13 miliárd rokov. Pozeráme sa tak do čias počiatkov vesmíru starého 13,8 miliardy rokov.

Zverejnená snímka je dosiaľ „najostrejším infračerveným záberom hlbokého vesmíru“, píše NASA. Ide o prvý záber z ostrej prevádzky prelomového vesmírneho ďalekohľadu.

Hoci sú na fotografii tisíce galaxií, ide o oblasť, ktorú by ste zakryli zrnkom piesku v natiahnutej ruke.

Historický moment

Snímku odhalili počas brífingu v Bielom dome. „Tieto zábery pripomenú svetu, že Amerika dokáže veľké veci, a Američanom – najmä našim deťom – pripomenú, že nič nie je nad naše sily,“ poznamenal americký prezident Joe Biden.

Prvú oficiálnu snímku z ostrej prevádzky ďalekohľadu Jamesa Webba označil americký prezident Joe Biden za historický moment. Foto – AP

Na sociálnej sieti Twitter Biden označil prvú fotografiu vesmírneho ďalekohľadu za „historický moment“ pre vedu, astronómiu, výskum vesmíru, Ameriku aj celé ľudstvo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie