Denník N

Hmla nad Temžou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a britský premiér Boris Johson si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii v Kyjive v piatok 17. júna 2022. Foto – TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a britský premiér Boris Johson si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii v Kyjive v piatok 17. júna 2022. Foto – TASR/AP

Napriek politickým otrasom je britská podpora Ukrajine trvalá a má podporu hlavných strán.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Minulý týždeň som hovoril na každotýždennej demonštrácii na podporu Ukrajine na ulici Whitehall v centre Londýna. Posolstvo bolo silné: Ukrajinci bojujú a umierajú nielen za svoju krajinu, ale aj za univerzálne hodnoty a bezpečnosť celej Európy. Sme ich dlžníkmi. Môžeme a aj musíme urobiť viac.

Naše heslá však mali problém zapôsobiť, pretože oveľa viac ľudí sa zhromaždilo, aby sa radovali z defenestrácie premiéra Borisa Johnsona. Britský premiér môže mať svoje chyby, ale je aj neochvejným a efektívnym priateľom Ukrajiny. Mnohí sa preto obávajú, že jeho odchod poškodí ich snahu. Niektorí dokonca pripisujú jeho pád zasahovaniu zo strany Kremľa.

Je užitočné sa na vec pozrieť z perspektívy. Britská vláda jasne vyjadrila svoju podporu Ukrajine, čo je v kontraste s ležérnym a vlažným prístupom niektorých iných európskych krajín. Bulvárne noviny vypichujú príbehy o ukrajinských vojakoch, ktorí kričia „Boh ochraňuj kráľovnú“, keď strieľajú zo zbraní darovaných Britániou. V skutočnosti však obrovské množstvá zbraní a munície poskytujú Spojené štáty, čo predstavuje zďaleka najväčší podiel spomedzi všetkých krajín a umožňuje Ukrajine efektívne bojovať. Najdôležitejšia vec, ​​​​ktorú Británia ponúka, je menej očarujúca, ale takisto veľmi dôležitá, je výcvik tisícok nových dobrovoľníkov, ktorí prechádzajú zrýchlenou prípravou, aby boli platní na bojisku.

Prežije táto pomoc Johnsonov odchod?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rishi Sunak

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie