Denník N

Ukrajinskí umelci na Pohode: Ako hrať pre radosť, keď doma ľudia umierajú?

Ukrajinská umelkyňa Stasik, kapela Go_A, Luhanská filharmónia a zástupca Atlas festivalu Vlad Jaremčuk. Foto N - Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček
Ukrajinská umelkyňa Stasik, kapela Go_A, Luhanská filharmónia a zástupca Atlas festivalu Vlad Jaremčuk. Foto N – Tomáš Benedikovič a Vladimír Šimíček

Niekoľko týždňov na hudbu nedokázali ani pomyslieť, teraz viaceré ukrajinské kapely cestujú po Európe a snažia sa upozorňovať na to, čo sa u nich doma deje.

Vlad Jaremčuk roky túžil prísť na Pohodu, no bolo to prakticky vylúčené. Ako hlavný booking agent najväčšieho ukrajinského festivalu Atlas Weekend musel byť v druhý júlový víkend doma – v Kyjive. Stotisícový festival, ktorý sa z troch dní rozrástol na sedem, mal totiž rovnaký termín konania ako Pohoda na trenčianskom letisku.

„Veľmi presne si spomínam, ako sme sa raz o tom s Michalom [Kaščákom] bavili a vravel som mu: Kiež by sme raz mohli prísť a vidieť, ako to všetko robíte, a on mi povedal: Vladko, dúfam, že sa to nikdy nestane, lebo to by sa muselo stať niečo veľmi zlé buď tebe, alebo mne,“ vraví Jaremčuk.

Tento rok na Pohodu dorazil a nebol sám. Ukrajina mala na festivale zastúpenie nielen v podobe viacerých kapiel, ale aj so stánkom iniciatívy Music Saves Ukraine. „Slovensko je malá krajina, ale poskytli ste nám takú obrovskú pomoc na mnohých úrovniach. Sme šťastní a poctení, že sme tu,“ hovorí Jaremčuk.

Vlad Jaremčuk na festivale Pohoda 2022. Foto N – Vladimír Šimíček

Každá pomoc sa ráta

Pohoda pozvala na festival niekoľko ukrajinských kapiel a interpretov. Festival malo vo štvrtok popoludní symbolicky otvárať práve ukrajinské kvarteto DakhaBrakha. Jeho členovia po príjazde do Trenčína napokon, žiaľ, nemohli vystúpiť pre covid.

V piatok sa však na pódiá postavila kapela Go_A, ktorá spája ukrajinské ľudové pesničky s elektronikou, rapperka Alyona Alyona a aj dídžejka Miklei. V sobotu na obed patril hlavný stage Luhanskej filharmónii, popoludní vystúpila umelkyňa Anastázia Ševčenková, vojnová veteránka z Donbasu, ktorá vystupuje ako Stasik, a aj deti z tanečných škôl z Kyjiva a Charkiva, ktoré našli útočisko na Slovensku.

„Na začiatku vojny sa nám ozvalo veľmi veľa ľudí, ktorí nám písali, ako by nám radi pomohli a že chcú niečo pre nás urobiť, ale nevedia ako,“ vraví Vlad Jaremčuk. Iniciatíva Music Saves Ukraine aj festival Atlas sa v tom snažia byť nápomocní. S Michalom Kaščákom z Pohody sa poznajú už dlhšie a po vypuknutí vojny začali veľmi rýchlo riešiť, aké kapely by mohli prísť na Pohodu.

„Keď nás niekto osloví, že by rád pozval ukrajinských hudobníkov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Kultúra

Teraz najčítanejšie