Denník N

Trnka tvrdil, že jeho rozhovor s Kočnerom je kompilát, teraz ho znalkyne usvedčili z klamstva

Foto - TASR
Foto – TASR

„Nemôžete odo mňa chcieť, aby som sa teraz vyjadroval k niečomu, čo ja neviem, či je originál, či je falzifikát,” povedal v októbri 2019 Dobroslav Trnka redaktorovi Markízy Branislavovi Tomagovi. Ten sa ho pýtal na nahrávku medzi Trnkom a Marianom Kočnerom, ktorý na nej bývalému generálnemu prokurátorovi nadáva, že išiel vydierať spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou Gorily.

Spis a nahrávka označovaná ako Gorila zachytávala, ako prebiehali Haščákove stretnutia v konšpiračnom byte, počas ktorých sa s politikmi, lobistami a vysokými štátnymi funkcionármi rozprávajú o biznise, predaji štátnych podnikov a politike.

Dá sa vôbec zmanipulovať takáto nahrávka? pýtal sa Trnku pred takmer tromi rokmi reportér Markízy Tomaga. „Dá, bez najmenších problémov.“
Aj s rezonanciou hlasu? „Áno, dá, môj hlas je veľmi zameniteľný.“ A dokázal by ho niekto napodobniť? „Určite áno,“ tvrdil bývalý generálny prokurátor.

Po takmer troch rokoch ho na Okresnom súde Bratislava 1 dve znalkyne Zdenka Sabová a Adriana Farkašová usvedčili, že klamal.

Znalkyňa Farkašová povedala, že hlasy patria Trnkovi a Kočnerovi. „V oboch prípadoch bola maximálna možná miera stotožnenia, ktorá je vo fonoskopii možná.“

Marian Kočner. Foto – TASR

Druhá znalkyňa Sabová potvrdila, že táto nahrávka, ale ani ďalšie, na ktorých je aj Trnkov kamarát Lórant Kósa, neboli nijako pozmenené a vznikli v celistvosti. Z nahrávky podľa nej nie je možné určiť, na aké zariadenie bola nahratá. Trnka nemal na znalkyne žiadne otázky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Kauza Gorila

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie