Denník N

Do Británie ma uniesli, zmenili mi meno a stal som sa otrokom. Najlepší britský atlét Mo Farah po 30 rokoch odhalil svoju minulosť

Mo Farah, Foto – AP
Mo Farah, Foto – AP

„Niečo o mne neviete. Tajomstvo, ktoré som skrýval od detstva,“ začína svoje rozprávanie britský bežec Mo Farah, jeden z najlepších vytrvalcov atletickej histórie. Na olympiádach získal štyri zlatá, úspešnejšieho atléta Británia nemala.

Aj preto je Farah pýchou pre krajinu, ktorá ho v deviatich rokoch prichýlila, keď ako utečenec zo Somálska pricestoval na Ostrovy za svojou rodinou – spolu s mamou prišli za otcom, ktorý tu pracoval a študoval.

Aspoň taká bola verzia, ktorú prezentoval 30 rokov. O tom, aká je skutočnosť, nemal odvahu hovoriť. Až doteraz.

„Väčšina ľudí ma pozná pod menom Mo Farah. Ale nie je to moje meno, nie je to realita,“ povie 39-ročný bežec a hlas mu preskočí. Deje sa tak v krátkom zostrihu dokumentu, ktorý BBC odvysielala v pondelok večer. Celý ho zverejní v stredu.

Farah v ňom prvýkrát odhalí, že vo Veľkej Británii nemal otca ani mamu. Do Spojeného kráľovstva ho pod menom iného dieťaťa ilegálne priviedla istá žena a následne bol uvrhnutý do domáceho otroctva. Udialo sa to v roku 1992.

Otec zomrel, keď som mal štyri roky

„Môj skutočný príbeh je taký, že som sa narodil v Somalilande na severe Somálska ako Hussein Abdi Kahin,“ odhaľuje Farah svoje skutočné meno a dodáva, prečo príbeh o otcovi, ktorý ho čaká na ostrovoch, nemôže byť pravdivý.

„Keď som mal štyri roky, môj otec bol zabitý v občianskej vojne. Ako rodina sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie