Denník N

Montreal sa pri Slafkovskom poučil z chyby, keď draftoval hráča, ktorý nebol dosť dobrý ani pre Slovan

Louis Leblanc mal byť hviezdou Montrealu, no namiesto toho hral aj v Žiline. Foto – TASR/Erika Ďurčová
Louis Leblanc mal byť hviezdou Montrealu, no namiesto toho hral aj v Žiline. Foto – TASR/Erika Ďurčová

Je vám povedomé meno Louis Leblanc?

Ide o Kanaďana, ktorého Slovan Bratislava pred siedmimi rokmi ohlásil ako posilu so skúsenosťami v NHL. Bolo to ešte v čase, keď hral Slovan v KHL a tím trénoval Miloš Říha.

Leblanc podpísal so Slovanom ročný kontrakt, no klub ho prepustil už po siedmich zápasoch, v ktorých nebodoval a nazbieral šesť mínusových bodov. Tréner Říha ho kritizoval za to, že hrá „nekanadsky“, čím myslel málo fyzicky.

Kým sa mu vybavovali víza, Slovan ho počas tripu v Rusku poslal na hosťovanie do extraligovej Žiliny, za ktorú v štyroch zápasoch strelil tri góly a pridal jednu asistenciu.

Hoci mal len 25 rokov, na Slovensku sa už jeho kariéra pomaly končila. Zo Slovana ešte odišiel do švajčiarskeho Lausanne, kde odohral posledné štyri zápasy a skončil s hokejom.

Slovan spravil chybu, keď si ho vybral, no ani zďaleka nie takú veľkú, ako spravil Montreal. Jeho prípad je potvrdením, že tlak na draftovanie domáceho hráča je reálny a nie je ľahké ho zvládnuť.

Preto boli logické predpovede skautov aj slovenských expertov, že Montreal si tento rok vyberie skôr Kanaďana Shana Wrighta ako Juraja Slafkovského. A preto bolo rozhodnutie draftovať Slafkovského naozaj odvážnym krokom vedenia Montrealu na čele s generálnym manažérom Kentom Hughesom.

„Nechceme prepisovať históriu, ale v roku 2009 bolo skutočným zámerom hlavného skauta Trevora Timminsa draftovať Chrisa Kreidera a nie Louisa Leblanca. Ovplyvnil ho však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie