Denník N

V trebišovskej plavárni bola pleseň, strecha zatekala a chceli ju zbúrať. Rekonštrukcia z nej urobila moderný komplex (+ foto)

Vynovená plaváreň v Trebišove. Foto - Vlastimil Slávik
Vynovená plaváreň v Trebišove. Foto – Vlastimil Slávik

Mesto Trebišov urobilo z rozpadávajúcej sa plavárne moderný plavecký komplex pre športovcov aj verejnosť, ktorý získal nomináciu na architektonickú cenu. K plaveckému bazénu pribudla vírivka, wellness a fitnescentrum aj ubytovanie.

Keď na prelome 60. a 70. rokov v Trebišove premýšľali, kam umiestniť novú plaváreň, voľba padla na priestor medzi futbalovým štadiónom a ľadovým klziskom na okraji mesta. Zapadalo to do plánu mesta, že tam vznikne športový areál, ktorého súčasťou by bola aj plaváreň určená primárne pre športovcov z okolitých klubov.

To sa na dlhé roky aj stalo skutočnosťou – no nie pre dobrú polohu alebo vybavenie, ale paradoxne preto, že budova plavárne desiatky rokov chradla. Verejnosť o kúpanie v zanedbanom objekte nejavila záujem, a tak ju dlhý čas navštevovali prakticky len športovci a žiaci v rámci plaveckých výcvikov. Bola to jediná plaváreň v meste, v roku 2012 ju pre zlý stav napokon zatvorili.

Po piatich rokoch rekonštrukcie už nič z toho neplatí. Trebišovu sa podarilo mestskú plaváreň za 3,3 milióna eur prebudovať na moderný plavecký komplex.

„Ani neviem, či je toto architektúra,“ vraví architekt Patrik Panda, ktorý si za rekonštrukciu vyslúžil nomináciu na CE ZA AR-a. „Volám to caretaking – postarať sa o objekt, vynoviť ho tak, aby mohol fungovať minimálne ďalších 50 rokov.“

Trebišovská plaváreň prešla kompletnou rekonštrukciou, jej autorom je architekt Patrik Panda. Foto – Patrik Panda
Plaváreň susedí s letným kúpaliskom. Foto – Zoltán Kanócz
Obvodový plášť tvorí z veľkej časti drevo. Foto – Patrik Panda

Plaváreň aj pre rekreačných plavcov

Vynovená plaváreň má vďaka rekonštrukcii potenciál osloviť nielen športovcov, ale aj ostatných obyvateľov mesta. Že jej okolie nie je cudzie, sa prejavilo aj v jej vonkajšej podobe: v západnom a severnom priečelí je plaváreň obložená borovicovým drevom, zvyšok je pokrytý cementotrieskovým obkladom.

„Chceli sme, aby budova aj navonok odrážala svoje umiestnenie v lokalite medzi centrom, panelákmi a parkom, a aby doň zároveň prenikala,“ hovorí Patrik Panda.

Umiestnenie na rozhraní rôznorodých funkčných častí mesta sa rozhodol preniesť aj do jej náplne. Tá je prispôsobená nielen športovým, ale aj voľnočasovým aktivitám.

Poloha plavárne na mape.

Dobre to vidieť v základnej časti plavárne – bazénovej hale. V nej sa nachádza 25-metrový plavecký bazén, vedľa neho je výcvikový bazén, bazén pre deti aj vírivka. V zadnej časti haly je wellness so štyrmi saunami, s ochladzovacím bazénom a relaxačnou miestnosťou. Nad nimi sa nachádza ubytovacia časť so siedmimi dvojlôžkovými izbami a v útrobách plavárne je aj malé fitnescentrum.

Všetky tieto funkcie v plavárni sú oproti pôvodnému stavu novinkou. Napríklad hotelová časť vznikla na mieste otvorenej pavlače a kancelárií, fitnes sa podarilo zriadiť vďaka tomu, že sa spojili pôvodne oddelené mužské a ženské šatne, čím sa v plavárni otvoril nový priestor.

„Dôležité prvky z minulosti sme sa rozhodli zachovať. Akurát sme objektu dali nový výraz, pridali nové funkcie a nastavili sme trochu inak funkčné toky pohybu. Chceli sme, aby bola náplň plavárne intenzívnejšia a rôznorodejšia a aby to všetko zodpovedalo súčasným podmienkam,“ vraví Patrik Panda.

Trebišovská mestská plaváreň po rekonštrukcii. Foto – Vlastimil Slávik

Roky bez investície a aj bez ľudí

Trebišovská plaváreň bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie