Denník N

Vývoj bojov (138. deň): Ukrajinci zorganizovali ďalšiu noc plnú ohňostrojov, Rusi píšu, ako to robia

Hríb dymu a prachu po útoku na sklad pri Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Foto - Twitter
Hríb dymu a prachu po útoku na sklad pri Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Foto – Twitter
  • Ukrajinský útok spôsobil obrovský výbuch neďaleko od Chersonu + videá.
  • Čo ruské zdroje hovoria o spôsobe ukrajinských útokov.
  • Prečo je taký problém zničiť HIMARS.
  • Video dňa – podarilo sa natočiť úder nemeckej presnej munície na ruskú techniku – vysvetlenie, ako útok prebieha a čo granát SMArt 155 dokáže; ruský útok na ukrajinských vojakov v lese pri Iziume.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 11. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ďalšia noc plná ohňostrojov. Pokračuje deštrukcia ruského zásobovania, štábov a protivzdušnej obrany presne mierenými raketovými a delostreleckými útokmi. Vizuálne najpútavejšou udalosťou uplynulej noci je útok na ruský muničný sklad v Novej Kachovke severovýchodne od Chersonu. Taká je ukrajinská verzia. Podľa ruskej Ukrajinci zničili mierumilovný sklad hnojiva.

Na základe poznatkov o ruskej pravdovravnosti deväť z desiatich skúseností odporúča veriť ukrajinskej verzii. Dokonca sa nedá vylúčiť možnosť, že ruská armáda pre väčší efekt skladovala muníciu v sklade poľnohospodárskeho hnojiva s tonami vysokovýbušného liadku.

https://www.youtube.com/watch?v=NrxSbu9lZSE

Rovnaká udalosť z iných uhlov pohľadu:

https://www.youtube.com/watch?v=OvvQo91gRTI

Rusi tvrdia, že pri útoku zomierali aj civilisti. Zatiaľ sa hovorí o siedmich obetiach a desiatkach zranených. Žiaľ, vzhľadom na obrovský výbuch je pravdepodobné, že poškodil aj civilné oblasti.

Niektoré ruské zdroje zároveň tvrdia, že Ukrajinci útočili aj na priehradu Nova Kachovka, po ktorej hrádzi vedie jedna z dvoch ciest cez rieku Dinpr v celej Chersonskej oblasti. Správa sa nedá overiť. Ak by bola pravdivá, mohla by naznačovať, že Ukrajinci postupne odrezávajú od zázemia Rusov na Západ od Dnipra. Druhý most cez rieku je priamo v Chersone.

Aká je taktika ukrajinských útokov podľa ruských vojakov. Rusi medzičasom informujú, akú taktiku Ukrajinci pri útokoch na sklady používajú. Viaceré zdroje sa odvolávajú na skúsenosti jednotiek priamo z bojiska, že ukrajinská

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie