Denník N

Autor knihy o táboroch v Číne: Sledujú aj to, či plačete. Ujguri žijú v digitálnej trestnej kolónii

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Je to veľmi intímna forma násilia, ktorá ľudí psychicky zlomí, opisuje americký antropológ fungovanie v čínskych internačných táboroch.

Miera digitálnej kontroly v čínskych internačných táboroch, ktoré sa zameriavajú na Ujgurov a moslimov v regióne Sin-ťiang, nemá v novodobej histórii obdobu.

Americký antropológ a sociológ Darren Byler podrobne opísal desivé praktiky čínskeho režimu s využitím najmodernejšej technológie vo svojej knihe V táboroch, ktorú nedávno vydal N Press.

V rozhovore vysvetľuje:

  • systém kontrolných stanovíšť, ktoré robia z celého Sin-ťiangu na západe Číny jedno veľké väzenie;
  • ako vyzerá život za plotom v internačných táboroch;
  • predzločiny, teda aktivity, za ktoré vás môžu zadržať, hoci ste ešte nespáchali žiadny zločin;
  • precízne sledovacie systémy rozpoznávajúce nielen tváre, ale aj emócie;
  • ako sa môžu jednotlivci postaviť proti utrpeniu Ujgurov.

Kedy ste sa začali zaoberať Ujgurmi a internačnými tábormi, v ktorých ich čínsky režim masovo zadržiava? 

Pracoval som na výskume v tejto časti Číny už viac ako desaťročie. Prvý raz som tam bol ešte ako doktorand takmer pred 20 rokmi. Pracoval som na antropologickom výskumnom projekte, ktorý sa zaoberal migráciou ľudí v Sin-ťiangu. Do veľkej miery to bolo o ľuďoch z vidieka, ktorí v meste hľadali prácu. Zaujímalo ma aj to, ako funguje vedenie mesta, polícia a sledovacie systémy. Netušil som, že sa to nakoniec skončí projektom o zadržiavacích centrách, internačných táboroch a intenzívnom high-tech sledovaní. Sin-ťiang sa stal akýmsi laboratóriom, extrémnym príkladom, ako ďaleko sa dá zájsť sledovacou technológiou, ktorej terčom sa môže stať menšina. Z toho výskumu nakoniec vyšla aj moja kniha.

Jej podtitul je O čínskych digitálnych trestných kolóniách. Čo si pod nimi majú čitatelia predstaviť?

Táto časť západnej Číny je historická krajina Ujgurov, ako aj iných turkických národov. To je ten koloniálny aspekt. Od 50. rokov minulého storočia, keď sa Čína menila na Čínsku ľudovú republiku a stala sa komunistickým štátom, vláda zahrnula tento región do zvyšku krajiny. Presunuli tam veľa ľudí z iných častí štátu a v 90. rokoch začali budovať infraštruktúru, aby sa mohli dostať k jej prírodným zdrojom. Takže sa stala akousi kolóniou, kde si Čína zabezpečovala zdroje. Samozrejme, Ujguri a Kazachovia, ľudia, ktorí na tomto mieste žili, zrazu zistili, že prehrávajú a strácajú svoj spôsob života. Skutočne prehrávali a začali viesť odpor. Najmä protestmi, ktoré však štát po roku 2001 začal vykresľovať ako teroristické.

Prečo?

Hlavne preto, že išlo o moslimov. Keby to neboli moslimovia a protestovali by, vláda by ich neoznačovala za teroristov. Tento termín zafungoval v predstavivosti ľudí ako extrémny zločin, ktorý si vyžaduje použitie všetkých možných prostriedkov. Investovalo sa do toho veľa peňazí a úsilia. Čína navyše prevzala množstvo techník, ktoré sa už predtým používali vo viacerých krajinách. Napríklad protipovstalecké operácie, aké využívali západné krajiny v Iraku a Afganistane. Použili ich však v rámci vlastnej krajiny, aby sa zamerali na tieto skupiny obyvateľstva, a potláčanie ich práv doviedli do veľmi temných rozmerov. Po celom regióne sa napríklad zaviedol policajný systém kontrolných stanovíšť a internačné tábory. Z ujgurskej a kazašskej perspektívy sa celý región stal flexibilným väzenským systémom vďaka kontrolným stanovištiam, ktoré im bránia v slobodnom pohybe.

Darren Byler 

pôsobí ako odborný asistent na Univerzite Simona Frasera vo Vancouveri a je autorom niekoľkých kníh, v ktorých sa venuje problematike genocídy Ujgurov.

Je pravidelným prispievateľom internetového magazínu SupChina a jeho články o Číne sa objavili aj v médiách ako Guardian, Foreign Policy, ChinaFile či Prospect Magazine.

Doktorát v odbore antropológia získal na Washingtonskej univerzite.

Ako sa im to podarilo?

Všetko najmä za pomoci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Knihy

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie