Denník N

Soigneur Saganovho tímu: Chvíľku sa nedarí a ľudia vypisujú. Nech si píšu, čo chcú, Peter komentáre nečíta

Maroš Hlad, slovenský soigneur tímu Team TotalEnergies. Foto - Team TotalEnergies
Maroš Hlad, slovenský soigneur tímu Team TotalEnergies. Foto – Team TotalEnergies

Vidno ho vždy pri tímovom autobuse alebo autách. Maroš Hlad je všadeprítomnou súčasťou francúzskeho tímu TotalEnergies, ktorého najväčšou hviezdou je Peter Sagan.

Práve s ním je spojená Hladova kariéra z ostatných rokov, so Saganom bol aj v predošlých tímoch. Jeho pozícia soigneur v svetovej cyklistike znamená, že je asistentom jazdcov, stará sa o masáže, ale aj praktické záležitosti ako pitný režim či strava počas etáp.

Sagana sa pravidelne pýta, či ho pri sebe ešte chce, zatiaľ sa však k rozchodu neschyľuje. „Stále mi tvrdí, že momentálne si nevie predstaviť niekoho iného okolo seba. Zároveň nám vyhovuje, že si rozumieme, viem, kedy Peter potrebuje pokoj, kedy s ním nemám robiť somariny a selfie,“ hovorí pre Denník N Maroš Hlad, s ktorým sme sa rozprávali na Tour de France.

Čo sa dočítate v rozhovore:

  • ako psychicky Peter Sagan zvládal náročné obdobie z tejto sezóny,
  • ako sa k Petrovi zachoval jeho tím,
  • koľko vyšetrení Sagan v tomto roku absolvoval,
  • prečo Maroš Hlad tvrdí, že Sagan môže podkúriť aj jednému z najlepších cyklistov súčasnosti, Woutovi van Aertovi, a
  • či sa môže Sagan udržať na vrchole ešte 5-6 rokov.

Vaša pozícia sa oficiálne volá soigneur. Čo všetko pre Sagana a tím robíte?

Vlastne všetko, čo treba, a to nielen pre Petra, ale pre všetkých chalanov v tíme. Počnúc masážami, pitným režimom, stravou, ktorú počas pretekov nastavujú nutriční odborníci. Do všetkých áut chystám zásoby tekutín, keď je horúco, zabezpečím ľad, pomáham vyčistiť autá, dať oprať veci jazdcom aj realizačnému tímu. Všetko, čo sa týka tímového servisu.

Ako hodnotíte Saganov výkonnostný pokles z tejto sezóny? Prišiel do nového tímu, ktorý aj s jeho pričinením chcel byť klasikárskym lídrom. Namiesto toho na kľúčových pretekoch neštartoval a ubíjali ho zdravotné problémy.

Pre laika je možno to, čo predvádzal Peter, podpriemerná forma, ale on nemá komu čo dokazovať. Aj keď momentálne nemá výkonnosť na najvyššej úrovni, radím vám, aby ste si ho užívali, pretože taký človek sa na Slovensku nenarodí ďalších sto rokov.

Každý športovec má lepšie aj horšie momenty, pričom Peter išiel desať rokov nepretržite nad limit a je normálne, že únava, vek aj choroby na človeka raz skrátka prídu. Ohľad treba brať aj na to, že Peter nie je najmladší (Sagan má 32 rokov – pozn. red) a prichádzajú nové talenty.

Ste si veľmi blízki. Ako to psychicky zvládal?

Peter tieto veci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie