Denník N

Dominika Badžová: Chcem zistiť, prečo človek mimo rómskej komunity vníma rómsky svet ako niečo, čo je zlé

Foto – Tatiany Takáčová
Foto – Tatiany Takáčová

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Až keď si človek sadne v autobuse k skupinke hlučných Rómov, dostane možnosť uvedomiť si, že nie je iný, hovorí Dominika Badžová. Je Rómka, zažila segregáciu už na základnej škole, neskôr však mala šťastie na pedagógov na strednej škole. Dominika Badžová vyštudovala Vysokú školu múzických umení a plánuje sa venovať prvkom performativity v správaní Rómov na Slovensku.

Kedy ste začali vnímať svoju rómsku identitu?

To, že som Rómka, som si začala uvedomovať až na základnej škole. Mala som asi jedenásť rokov, keď som si všimla niečo zvláštne. Ľudia v dedine, s ktorými sme sa so sestrou stretávali, o sebe hovorili, že sú Cigáni. Nerozumela som tomu. Doma sme sa pýtali mamy a babky, čo sú to Cigáni, kto to je, pretože ony nám nikdy predtým nepovedali, že sme nejakým spôsobom „iní“.

Mama povedala, že nie sme žiadni Cigáni, ale Rómovia, a že sme národ. Postupne nám vysvetlila všetko – kto sú Rómovia, odkiaľ prišli, akú majú históriu. Tak som začala spoznávať svoju identitu a premýšľať o nej. Začala som vnímať to, kto som. No až na konzervatóriu v Košiciach, kam som nastúpila po základnej škole, som vďaka cielenej práci svojich pedagógov pochopila realitu. Postupne som si uvedomila, že v základnej škole, kam som chodila, sa vyskytovali triedy rómske a nerómske, a že ja so sestrou sme na prvom stupni vždy boli v rómskej triede. Vždy som bola tá „tmavšia“, tá, ktorá bola vyčlenená a postavená inde.

Postupne som začínala chápať, prečo sa z mojej triedy dvadsiatich piatich detí dostalo na strednú školu iba päť a na univerzitu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie