Denník N

Ľudia dostanú príspevok na plyn, Smer ho presadzuje aj cez zákon o výbušninách

Premiér v júli ohlasoval ďalšie z balíčka opatrení: vratky na plyn. Foto – TASR
Premiér v júli ohlasoval ďalšie z balíčka opatrení: vratky na plyn. Foto – TASR

Na prelome rokov 2015 – 2016 si ľudia nájdu v schránke poštovú poukážku. Štát tým, ktorí na plyne len varia, pošle 10 eur, iným aj viac, ale maximálne 165 eur. Tam, kde plyn nie je, sa na dotáciu iba pozbierajú ostatným.

Sľub znel jasne: Pred voľbami si voliči nájdu v schránke papier z pošty, ktorý im povie, že ich na priehradke čakajú peniaze. Posiela ich vláda, vraj ide o špeciálnu zľavu z platieb za plyn.

Táto jednorazová predvolebná dotácia sa pracovne nazýva „vratka za plyn“, no nie je to s ňou také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Ak má príspevok zodpovedať šiestim percentám ročných platieb za plyn, ako sa to plánuje, treba vedieť, kto koľko plynu míňa, koľko a komu zaň platí.

To všetko sú osobné údaje o zákazníkoch dodávateľov plynu a štát by ich za normálnych okolností nemal prečo len tak spracovávať – tak to vidí Pavel Nechala, právnik, ktorý spolupracuje s Transparency International.

Štát si však našiel cestu.

Môžu si vyzdvihnúť príspevok aj 165 eur

Do novely zákona o výbušninách vložili v parlamente pozmeňujúci návrh, ktorým sa menia podmienky poskytovania dotácií v gescii ministerstva hospodárstva. Upozornila na to agentúra TASR.

  • Vratku za plyn dostanú domácnosti, ktorým cenu plynu reguluje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ide o domácnosti zaradené do odberových kategórií D1 (varenie na plyne), D2 (aj ohrev vody na plyne) a D3 (kúrenie plynom).
  • Týkať sa to bude všetkých odberateľov plynu, nielen zákazníkov najväčšieho dodávateľa, Slovenského plynárenského priemyslu.
  • Zľava sa bude počítať ako 6 % z ročných platieb za plyn, najviac môže domácnosť dostať podľa vládnych odhadov 165 eur.
  • Domácnosti, ktoré na plyne iba varia, by mali dostať paušálne po 10 eur.
  • Štátny rozpočet to vyjde odhadom na 47 mil. eur.
  • 6 %-nú zľavu vyrátali na základe sľubov premiéra Roberta Fica o dvojcifernom zlacnení plynu. Najprv plyn zlacnil regulátor na začiatku roka o 1,14 percenta, od septembra pridal ďalších 3,91 percenta. Spolu s Ficovou zľavou je to asi 11 %.

Nechala hovorí, že touto zmenou si prípadné problémy s osobnými údajmi štát legálne ošetril.

V pozmeňovacom návrhu sa píše: „Na účely poskytnutia štátneho príspevku z prostriedkov štátneho rozpočtu odberateľovi plynu v domácnosti je dodávateľ plynu povinný v termíne určenom ministerstvom predložiť mu, aj bez súhlasu dotknutých osôb, osobné údaje v rozsahu titul, meno, priezvisko, adresa odberateľa a ostatné údaje potrebné na účely stanovenia výšky a poskytnutia štátneho príspevku.“

Ešte podstatnejšia zmena v pozmeňovacom návrhu spočíva v tom, že zavádza do legislatívy novinku s názvom: „štátny príspevok odberateľovi plynu“. Po novom tak bude zákon o dotáciách ministerstva hospodárstva upravovať aj výplatu nového špeciálneho príspevku.

Novinka má platiť expresne, a to od okamihu, ako sa zverejní v zbierke zákonov. Tí, ktorí na plyne aj kúria, by si tak čoskoro mohli ísť na poštu vyzdvihnúť príspevok aj 165 eur. To je maximum, o ktorom hovorí premiér Robert Fico.

Príspevok sa pre tých, ktorí na plyne zohrievajú vodu a kúria, počíta ako spomínaných 6 percent z ročných platieb.

Niektorí sa poskladajú na zľavu ostatným

Naopak tí, ktorí na plyne len varia, by mali dostať paušálne po 10 eur. Tam, kde plynovod chýba, ako to často býva v regiónoch stredného Slovenska, alebo napríklad tam, kde majú všetko na elektrinu, vyjdú ľudia naprázdno. Akurát sa poskladajú na zľavu ostatným.

„Paradoxne, práve mnohí z tých úplne najchudobnejších nemajú vôbec zavedený plyn a dávka im teda nepomôže,“ povedal už dávnejšie analytik INESS Martin Vlachynský. Dodal, že peniaze na plynovú dotáciu sa mohli rovnako dobre použiť na zníženie dlhu.

Podobný odkaz posielali Ficovi aj opoziční poslanci s tým, že sa iba snaží podplatiť ľudí pred voľbami. V parlamente však vo štvrtok nikto nehlasoval proti.

Ceny plynu má pritom určovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Vedie ho Jozef Holjenčík (nominant Smeru) a len nedávno začal konanie o tom, koľko maximálne bude stáť plyn na budúci rok. Pritom vývoj cien plynu od Gazpromu pre jeho klientov ukazuje, že možno nebolo treba príliš čakať, ale stlačiť ceny plynu z titulu postavenia regulátora výraznejšie už v minulosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie