Denník N

Letné festivaly: Zostáva nám len vydržať a bojovať (anketa)

Po dvojročnom výpadku je tu opäť klasické leto s hudobnými festivalmi, ktoré sa môžu konať bez obmedzení. V našej ankete sme položili niekoľkým organizátorom známych akcií nasledovné tri otázky:

1. Podarilo/podarí sa vám tento rok vypredať festival?

2. Keď nie, čo je príčinou?

3. Čo sa s tým dá do budúcich ročníkov urobiť?

SoundGarden

25. júna, Liptovský Mikuláš

odpovedá Marek Pavlík

1. Festival sa obyčajne konal v júni, ale posledné dva roky sme ho museli preložiť na september, čo pre nás znamenalo riziko, no perfektne to vyšlo. Predminulý rok sme mali vypredané, minulý skoro tiež, no tento rok to bola úplná katastrofa. Predali sme len tretinu lístkov.

2. SoundGarden sa konal 25. júna. Stretlo sa tam viacero vecí. Veľa ľudí bolo na dovolenkách. Na Liptove máme silnú tradíciu Jánskych ohňov. Každá dedina tu robí zapaľovanie vatier a tým, že je pred voľbami, tento rok sa robili klasické predvolebné kortešačky. Odrazu tam boli ľudové hudby, kapely, pivko… Každé jedno mestečko teraz robí akcie, kde sú zrazu Billy Barman, Medial Banana či Korben Dallas. Všetko zadarmo. Ľudia prídu na námestie, dajú si lacné pivo a pozrú si dobrú kapelu. Ďalšou vecou je inflácia, keď ľudia minú peniaze, tak asi skôr na dovolenku, lebo mnohí sedeli dva roky zavretí doma. Možno za to môže aj odcudzenosť po covide, ľudia sa skôr bavia doma v záhrade s priateľmi, ako keby mali niekam ísť. Tých vplyvov bolo skutočne veľa.

3. Na druhej strane sme mali vychválený festival, od partnerov a sponzorov, ktorí nám povedali, že sa pripoja aj na budúci rok s tým, že nechajme návštevnosť na tomto bode. Vyzeralo to ako príjemný piknik, kde sa rodičia nemuseli starať o deti a čakať na jedlo. Festival robíme päť rokov, ale nikdy sme nemali také pozitívne reakcie, čo je paradox. Už teraz vieme, že budúci rok ho budeme robiť v termíne, v akom sme pôvodne začínali, čiže v druhom júnovom týždni, presnejšie 10. júna.

Open Jazz Fest

15. – 16. júla, Zelená voda

odpovedá Tibor Zelenay

1. V predpredaji nie sme vypredaní, nevieme, koľko návštevníkov bude na mieste, je to v tomto čase taký trend, že ľudia sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie