Denník N

Barcelona dlhuje hráčom na výplatách, no nakupuje ďalších a robí zúfalú účtovnícku kreatívu

Joan Laporta. Foto - TASR/AP
Joan Laporta. Foto – TASR/AP

Keď Frenkie De Jong pred troma rokmi prestupoval z Ajaxu do Barcelony za 75 miliónov eur, hovorilo sa o veľkej investícii do budúcnosti. Holanďan mal byť hviezdou klubu v novej ére.

Z herného hľadiska sa odvtedy toho veľa nezmenilo. 25-ročný záložník je dôležitý pri rozohrávke, inteligentne sa pohybuje medzi líniami a vytvára gólové šance. Pre trénera Xaviho Hernándeza je mimoriadne cenný.

V posledných týždňoch sa však neustále píše o jeho odchode, pravdepodobne do Manchestru United. Hoci Xavi chce, aby zostal, a vraj to chce aj De Jong.

Napriek tomu ho Barcelona možno predá, lebo potrebuje zohnať peniaze. Klub pre svoju zlú finančnú situáciu zvažuje aj predaj hráčov, ktorých by si za normálnych okolností nechal. Jeho dlh sa podľa viacerých zdrojov vyšplhal až na 1,35 miliardy eur. Napríklad len De Jongovi dlhuje na plate 17 miliónov.

A hoci Barcelona nezaplatila vlastným hráčom či klubom, z ktorých ich kúpila, nakupuje ďalej. V stredu napríklad dokončila prestup brazílskeho krídelníka Raphinhu z Leedsu United za počiatočnú sumu 58 miliónov eur.

Trio popredných funkcionárov – prezident Joan Laporta, športový riaditeľ Mateu Alemany a technický sekretár (alebo aj „športový poradca“) Jordi Cruyff – myslí na zlú finančnú situáciu, ale ekonomické ozdravovanie klubu musí byť v súlade s úspechom na ihrisku.

Barcelona teda pokračuje v získavaní peňazí a v účtovníctve používa kreativitu, aby nielen šetrila, ale zároveň aj mohla míňať. Tréner Xavi totiž jasne avizoval, že do kádra potrebuje posily.

Predaj práv

Raphinha nie je prvou, Barcelona okrem neho už oznámila aj príchod dánskeho stopéra Andreasa Christensena z Chelsea a Francka Kessiého, záložníka z Pobrežia Slonoviny, z AC Miláno. Obom v ich kluboch v júni skončila zmluva.

Barcelona sa popritom snaží o ďalších: spomína sa Bernardo Silva (Manchester City), Jules Kounde (Sevilla) či hlavne útočník Robert Lewandowski (Bayern Mníchov). A to iba rok po tom, ako si stopér Gerard Piqué nechal znížiť plat, aby Barcelona vôbec mohla zaregistrovať dve nové posily: Memphisa Depaya a Erica Garciu.

Barcelona prakticky nemôže hráčov nakupovať ani teraz, ale to ešte neznamená, že ich nenakupuje.

Prezident Laporta nedávno oznámil, že klub potrebuje získať 600 miliónov eur. Kluboví členovia (tzv. „socios“) mu teda schválili, že môže spraviť viacero závažných krokov.

Aká kreativita má klub finančne zachrániť? Na ko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie