Denník N

Putin vraví, že Západ ruší ruskú kultúru, ale zničil ju on

Postriekané grafity s ruským prezidentom Putinom v Belehrade. Ilustračné foto - TASR/AP
Postriekané grafity s ruským prezidentom Putinom v Belehrade. Ilustračné foto – TASR/AP

Rovnako ako Hitlerova svastika, ani písmeno Z nemá žiadny vlastný význam. Funguje ako náhrada za kultúru: zobrazujeme tento bezvýznamný symbol, aby sme získali čas na ospravedlnenie masovej vraždy, ktoré si vymyslíme neskôr.

Autor je americký historik

Vladimir Putin verí, že môže povedať, či Ukrajina existuje alebo nie. Boh mu povedal, že ukrajinské duše sú ruské. História mu odhalila, že Ukrajina sa usiluje o „jednotu“ s Ruskom. Samotný jazyk, ktorým hovorí, ho oprávňuje napadnúť akúkoľvek krajinu, kde sa ním hovorí. A tak treba zaútočiť na Ukrajinu a každého, kto myslí na Ukrajinu alebo o nej hovorí, treba zabiť, deportovať alebo ponížiť.

V dôsledku týchto hlbokých nedorozumení Putin neúmyselne umiestnil ukrajinský štát a ukrajinský národ do centra svetových dejín, aby ich každý videl. V jeho Rusku sú veci temnejšie. Každý to vidí, každý to zisťuje. Aký národ sa presadzuje prostredníctvom verejných zhromaždení, kde sú ľudia usporiadaní do písmena Z? V akom štáte rozhoduje jeden človek o existencii celej krajiny na základe excentrickej viery týkajúcej sa susedného štátu?

Putin pred pár týždňami tvrdil, že Západ „zrušil“ ruskú kultúru, ale hodnovernejšie a príhodnejšie by bolo hovoriť o našej novej ruskej otázke. Putinova vojna sa vedie v mene Ruska a zabíjanie, mrzačenie, únosy a deportácie vykonávajú desaťtisíce ruských občanov. Preto je teraz ťažké hovoriť o ruskej kultúre.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie