Denník N

Na Orave sa zachovalo vzácne rašelinisko. Väčšinu takých sme zničili, teraz mohli zadržiavať vodu v krajine (reportáž)

Rašelinisko Sosnina na Orave. Foto – Soňa Mäkká
Rašelinisko Sosnina na Orave. Foto – Soňa Mäkká

Stojím na brehu Oravskej priehrady a sledujem odkryté široké pásy hlinito-piesočnatého brehu. Dlhotrvajúce sucho sa podpísalo na výške hladiny. A to sa netýka len tejto priehrady.

Podľa správy Slovenského hydrometeorologického ústavu bolo koncom júna na viac ako jednej tretine územia Slovenska extrémne sucho. Situácia sa nezlepšila ani po zrážkach v posledných dňoch. Podľa aktualizácie k 10. júlu je v Oravskej Lesnej stále veľmi sucho, čo je len jeden stupienok od extrémneho sucha.

Orava bola pritom dlhodobo známa ako jedno z území vyššími priemernými zrážkami a nižšími teplotami. Preto sa tu vo väčšom množstve vytvorili rašeliniská.

Rašeliniská sú prírodné priehrady v malom. Neviditeľné bazény, ktoré sú schopné naakumulovať ohromné množstvo vody a postupne ju vypúšťať do krajiny. Majú nenahraditeľnú úlohu v časoch sucha a horúčav, ktoré sú s prebiehajúcou klimatickou zmenou čoraz častejšie a intenzívnejšie. Na Slovensku sme si ich však takmer všetky zničili.

Rašelinisko Sosnina na Orave. Foto – Soňa Mäkká

Jedno z posledných rozsiahlych rašelinísk sa zachovalo v severovýchodnom cípe Oravy severne od Suchej Hory, na hraniciach s Poľskom. Vzniklo na konci poslednej doby ľadovej, pred približne 11 000 rokmi.

S partiou botanikov som sa vybrala na Oravu hľadať vzácne druhy, ktoré tu ostali zo spomínanej doby ľadovej.  A pozrieť sa, ako rašelinisko zadržiava vodu.

Rojovník močiarny. Foto – Soňa Mäkká

Suchá hora je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie