Denník N

Prečo stredoškoláci (ne)budú čítať knihu o sexuálnom zneužívaní

Kniha Nicol Hochholczerovej Táto izba sa nedá zjesť. Foto - KK Bagala
Kniha Nicol Hochholczerovej Táto izba sa nedá zjesť. Foto – KK Bagala

Stredoškoláci, ktorí sú zapojení do literárneho ocenenia René, mali čítať aj knihu Nicol Hochholczerovej o sexuálnom zneužívaní. Porotcovia ju pre obavy z nepochopenia stiahli.

Keď pätica porotcov a porotkýň zvažovala, ktorých päť kníh tento rok posunie stredoškolákom v podobe nominácií na literárne ocenenie René, jednou z adeptiek sa stal literárny debut Nicol Hochholczerovej.

Autorka v knihe s názvom Táto izba sa nedá zjesť opisuje zneužívanie starším učiteľom počas základnej školy. Hlavnou postavou príbehu je Tereza, no autorka otvorene hovorí, že išlo o jej vlastnú skúsenosť.

K stredoškolákom zapojeným do ocenenia sa kniha napokon dostane, len ak si ju školy vyžiadajú spolu s diskusiou s odborníkmi.

Jej priamu distribúciu zastavila otázka (sponzorov, organizátorov, porotcov, odborníkov), či si školy, učitelia a stredoškoláci na Slovensku s témou sexuálneho zneužívania dokážu poradiť.

Premárnená príležitosť

„Mimoriadne ma mrzí, čo sa stalo a ako sa to stalo,“ hovorí Miroslava Vallová, bývalá riaditeľka Literárneho informačného centra (LIC), ktorá stála pri zrode ocenenia René.

Kniha Nicol Hochholczerovej bola podľa nej jedinečná šanca, ako na školách otvoriť veľmi dôležitú a boľavú tému, ktorá roky buble pod povrchom – v prostredí táborov, cirkvi aj škôl.

„Je nevyhnutné, aby sa o sexuálnom obťažovaní s mladými ľuďmi hovorilo, aby mali k dispozícii odborníkov, aby sme mohli ísť v tejto téme do hĺbky – a neviem si predstaviť, čo mohlo byť lepším impulzom ako práve táto vynikajúca, presná a zároveň citlivá kniha,“ vraví Vallová.

UKÁŽKY Z KNIHY
Nicol Hochholczerová: Táto izba sa nedá zjesť

Tereza nie je jeho dcéra, mohla by byť, ale nie je, jeho dcéra má kučeravé vlasy a Tereza rovné, spľasnuté okolo tváre. Jeho dcéra má drobný nos a Tereza orlí, k nemu husté obočie a pery, na ktoré by sa hodil rúž, kým jeho dcéra má namiesto úst úzku čiarku ako na prasiatku, takú úzku, že sa do nej nezmestili žiadne mince jeho otcovstva, púšťala ich na zem a zamykala sa v izbe. Tereza má pery, ktorými ho teraz bozkáva, jazyk mu medzi ne padá ako zlatá minca, Ivan počuje tú mincu cinknúť, počuje, ako si ju Tereza doma šúcha o stehná a rodičia sa jej pýtajú kde si bola, a počuje aj, ako Tereza hovorí so Silviou v meste, a celý čas sa jej trasú ruky. (str. 27)

Aj moji učitelia sú prekrásni, majú prekrásne brady, prekrásne zadky v tesných nohaviciach a každú chvíľu nejakú časť tela v sadre alebo v dlahe alebo aspoň obviazanú elastickým obväzom, ešte aj moja slovenčinárka je prekrásna, keď sa ma pýta, či nepotrebujem číslo na psychológa, Tereza, nepotrebujete číslo na psychológa, moja sestra chodila k jednému výbornému, a ja krútim hlavou. Kedysi si na týchto ľudí žiarlil. Teraz ti volám a hovorím, akí sú prekrásni a múdri, a ty ma prerušíš a povieš som u priateľky a kladiem parkety, zavolaj mi neskôr. (str. 101)

Organizátori a porotcovia Anasoft litera vo svojom vyhlásení vysvetlili, prečo sa rozhodli knihu Hochholczerovej z pätice nominovaných stiahnuť. Nijakou inou nomináciou ju nenahradili, na školy poslali iba zvyšné štyri tituly s informáciou, že knihu Nicol Hochholczerovej im radi pošlú, ak o ňu oficiálne požiadajú. Súčasťou žiadosti o knihu je aj záväzná diskusia s odborníkom/odborníčkou v téme sexuálneho zneužívania.

„Ostalo to na učiteľoch, ako sa rozhodnú, kto sa o knihu prihlási. Lenže koľko takých bude, ktorí sa prihlásia? Existujú predsa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Sexuálne zneužívanie

Školstvo

Kultúra

Teraz najčítanejšie