Denník N

Si ako vírus, ktorý nakazí ostatných, sťažoval sa Mourinho. Ako Pogba traumatizoval Manchester United

Paul Pogba a tréner José Mourinho. Ilustračné foto - TASR/AP
Paul Pogba a tréner José Mourinho. Ilustračné foto – TASR/AP

Paul Pogba prestúpil do Juventusu po šiestich rozpačitých sezónach v Manchestri United.

„Odišiel som a vy uvidíte iného Pogbu. Viem hrať lepšie ako posledné roky,“ povedal Paul Pogba, ktorý prišiel do Juventusu v júli tohto roka. Z Manchestru United odišiel už druhý raz, a druhý raz úplne zadarmo.

Francúzsky záložník najskôr pôsobil v akadémii United od roku 2009, no po troch rokoch sa pre nezhody s vtedajším trénerom sirom Alexom Fergusonom rozhodol odísť do turínskeho Juventusu ako voľný hráč.

Ferguson totiž odmietol francúzskemu mladíkovi a jeho agentovi – dnes už zosnulému – Minovi Raiolovi poskytnúť garanciu väčšieho hracieho času. V tíme ešte boli hráči ako Paul Scholes, Ryan Giggs alebo Michael Carrick.

„Sme z Paula Pogbu sklamaní, o tom niet pochýb. Voči klubu preukázal nedostatok rešpektu,“ vravel Ferguson na tlačovej konferencii po jeho odchode. „Hoci sme cítili, že chce odísť, nikdy nám to nenaznačil, až kým neodišiel. Sklamalo nás to.“

V Serii A potom získal štyri majstrovské tituly, stal sa kľúčovou postavou tímu a vypracoval sa na jedného z najlepších stredných záložníkov v Európe. Jeho hodnota na prestupovom trhu rapídne stúpla.

Lenže legendárny Ferguson odišiel do dôchodku a vedenie United vycítilo v roku 2016 šancu na šikovný marketingový ťah. Za návrat hviezdneho odchovanca zaplatilo vtedy rekordných 110 miliónov eur a Pogba sa stal najdrahším hráčom sveta.

Anglický veľkoklub mal prestupom presvedčiť verejnosť, že stále dokáže prilákať najväčšie mená a že odchovanci z jeho akadémie môžu patriť k špičkovým hráčom.

„I’m back,“ zaznelo od Pogbu na konci krátkeho videoklipu, ktorý okázalo predstavil jeho opätovný príchod do United. „V spolupráci s britským reperom Stormzym to bol veľmi moderný prestup,“ píše Simon Stone z BBC Sport.

Fanúšikovia jeho príchodom očakávali nového lídra a lepšie časy. Prišla nevyrovnaná výkonnosť, zranenia, konflikty, kontroverzné vyhlásenia a nakoniec aj životopisný dokumentárny seriál The Pogmentary a hashtag #POGBACK na oficiálnom účte Juventusu.

Rovnakým hashtagom pritom predstavili svoju hviezdnu posilu United.

Ako traumatizuje United

„Nikto nepochybuje o jeho kvalitách, no keby mal mentalitu ako kedysi Gary Neville alebo v súčasnosti Sadio Mané z Liverpoolu, mohol by byť najlepší na svete,“ vravel pre Denník N pred dvoma rokmi Marek Cocher, zakladateľ fanúšikovského portálu Devilpage.cz, dnes UnitedWay.sk.

Cocher, ktorý zápasy United pravidelne navštevuje, vnímal Pogbu ako silný marketingový artikel. V obrovskom fanshope na Old Trafford mal dokonca svoju vlastnú uličku, no jeho prítomnosť vždy traumatizovala anglický klub.

Keď portugalský manažér José Mourinho priviedol Pogbu do United za rekordnú sumu, plánoval okolo neho postaviť tím a na istý čas mu dal kapitánsku pásku.

Spočiatku dobré vzťahy narušila Pogbova

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

futbalové prestupy

Premier League

Serie A

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie