Denník N

Saganov mediálny manažér: Peter pomáha Ukrajine, len o tom nechce hovoriť a vstupovať do politických diskusií

Gabriele Uboldi je mediálnym manažérom tímu TotalEnergies, ktorého najväčšou hviezdou je Peter Sagan. Zdroj - TotalEnergies
Gabriele Uboldi je mediálnym manažérom tímu TotalEnergies, ktorého najväčšou hviezdou je Peter Sagan. Zdroj – TotalEnergies

Ak pred etapou či po nej vidíte Petra Sagana, vidíte aj jeho. Je aktívny, neodmietne žiadnu diskusiu. Keď sa dá, doručí ktoréhokoľvek jazdca či člena tímu, keď nie, hľadá možné náhradné riešenie, prípadne vysvetlí, prečo to nejde.

Gabriele Uboldi je mediálnym manažérom tímu TeamEnergies a členom úzkeho okruhu ľudí, ktorých si Peter Sagan so sebou nosí prakticky všade od čias pôsobenia v tíme Tinkoff. „Či sa cítim ako súčasť Petrovej cyklistickej rodiny? Samozrejme, absolútne,“ hovorí v rozhovore pre Denník N Uboldi.

V rozhovore sa dozviete:

  • ako Peter Sagan znášal obdobie covidu,
  • či ho Uboldi vníma ako najväčšiu cyklistickú hviezdu,
  • prečo sa Sagan hlasnejšie neozýva v podpore Ukrajiny,
  • či je Peter Sagan pionierom v budovaní publicity v cyklistickom svete a
  • či pracuje s publicitou programovo alebo vidíme jeho inštinktívne rozhodnutia.

Staráte sa o mediálny obraz Petra Sagana, cyklistu, u ktorého sme zvyknutí na svetové výsledky aj výkony. Teraz však s ohľadom na okolnosti nie je schopný naplniť očakávania. Aký druh výzvy to pre vás bol?

Výzva to bola pre mňa nie ako mediálneho manažéra, ale ako Petrovho priateľa. Videl som priateľa trpieť a to bolo veľmi náročné. Z pohľadu mojej pozície to však náročnejšie nebolo, mám dobré vzťahy s novinármi a neustále sa snažím byť flexibilný a poskytnúť to, na čom sa dohodneme. Mojou filozofiou od začiatku je, že so sponzormi ani s novinármi nie sme nepriateľmi, naopak, pracujeme spoločne.

Napriek tomu, že sme na najvýznamnejších cyklistických pretekoch na svete, ešte nad nimi, tak ako nad celým športom, visí kľúčová spoločenská téma – vojna na Ukrajine. Nerozprávali ste sa s Petrom o tom, že by ste trošku hlasnejšie vyjadrovali podporu Ukrajine v konflikte s Ruskom?

Peter podporuje Ukrajinu vo svojom osobnom živote, nikdy však nezverejňuje, čo presne robí. Mojou filozofiou, s ktorou pracujeme aj v tomto prípade, je, že ani na Slovensku, ani vo svete nevstupujeme do politických diskusií. Napokon, Peter je stále športovec a chceme sa vyhnúť polemikám, či už je to o USA alebo Rusku. Petrovi fanúšikovia sú fanúšikmi športu a nie politikmi.

A môžete povedať, čo presne pre Ukrajinu urobil?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie