Denník N

Vývoj bojov (140. deň): Slovenská armáda už má „HIMARS“, ale treba ho vylepšiť, aby sa vyrovnal ukrajinskému

Modular slovenskej armády počas cvičných strelieb. Foto - Ministerstvo obrany SR
Modular slovenskej armády počas cvičných strelieb. Foto – Ministerstvo obrany SR

14.50 – Doplnené o vyjadrenie ministerstva obrany o budúcnosti raketometov v slovenskej armáde

  • Situácia pri Bachmute je neprehľadná, Rusi hlásia postup.
  • Aké raketomety má slovenská armáda – aká je ich história, schopnosti a budúcnosť.
  • Česká armáda sa rozhodla pre iné riešenie ako my.
  • Videá dňa – ruský video deň: mimoriadne presný delostrelecký útok; poškodenie mosta leteckým útokom; ruské raketomety v akcii; ponurá cesta ruskej jednotky do boja okolo trosiek ruskej techniky.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 14. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Krátko z frontu pri Bachmute. Rusi tvrdia, že vstúpili do Soledaru, poslednej prekážky pred Bachmutom. Ich informácie sa nedajú potvrdiť, rovnako ako tvrdenie, že sú aj na predmestí Siverska. Podľa ruských zdrojov ich vojaci v Soledare obsadili aj muničný sklad, v ktorom boli aj západné zbrane. Ak je to pravda, čo sa nedá vylúčiť, skôr išlo o „skladík“. Mesto leží na frontovej línii, je veľmi nepravdepodobné, že by priamo v ňom Ukrajinci nechávali iné zásoby ako muníciu nevyhnutne potrebnú na boje v ňom.

Ako vždy v podobných prípadoch platí, že je lepšie počkať deň-dva, či sa informácia potvrdí alebo vyvráti. Nič sa nemení na celkovom obraze – ruská ofenzíva po dobytí Lysyčanska stojí, žiadne zásadné územné zisky sa nekonajú.

Slovenská obdoba HIMARS-u už existuje. Najmodernejšou a najúčinnejšou časťou slovenskej armády je jej delostrelectvo. Oveľa známejšie sú samohybné húfnice Zuzana, ale platí to aj o raketometoch s označením RM-70/85 Modular. Rovnako ako Zuzana aj ony sú pokračovaním zbrojárskej výroby spred roku 1989.

Dodnes na Ukrajine bojujú na oboch stranách aj zastarané raketomety Grad. V podstate ide o modernizáciu konceptu kaťuší z obdobia druhej svetovej vojny. V 70. rokoch minulého storočia sme túto zbraň začali vyrábať v Československu na tatrováckych podvozkoch a s ďalšími vylepšeniami (kľúčovým je automatické nabíjanie verzus manuálne na sovietskej verzii), vďaka čomu bola československá verzia lepšia ako pôvodná sovietska.

Aktuálnu podobu začali pripravovať v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu. Prvý kus vyrobili v roku 2005 v Prešove. Celkovo si ich armáda objednala 26 spolu s 13 zabezpečovacími vozidlami. Stáli jeden a pol miliardy vtedajších slovenských korún. Vďaka tomu má dnes armáda stále moderné raketomety.

Čo dokážu a čo ešte nie. Modernizáciu uskutočnili slovenské štátne firmy a nemecká spoločnosť Diehl BGT Defence. Výhodou Modularu je možnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie